Eten Kroatië
Het eten in Kroatië verschilt per regio. Het land ligt aan de Middellandse Zee en is onderdeel van de Balkan. Daarom vind je verschillende invloeden terug in de Kroatische keuken, van Italiaans tot Oost-Europees. Aan de kust zijn gerechten met vis en zeevruchten populair, verder in het binnenland worden er veel stoofpotten met vlees gegeten. Bekijk wat je per maaltijd kunt verwachten als je op vakantie bent in Kroatië.
Ontbijten in Kroatië
Het ontbijt in Kroatië is meestal eenvoudig. Kroaten beginnen hun dag vaak met een croissantje of broodje, maar ook yoghurt en fruit worden gegeten bij het ontbijt. Daarnaast wordt er koffie, thee, een glas melk of vruchtensap gedronken.
Voor een ontbijt onderweg is de burek populair in Kroatië. Dit is een soort hartig gebakje van knapperig filodeeg gevuld met kaas, spinazie of vlees. Je vindt het in de meeste supermarkten en bij marktkraampjes.
Lunchen in Kroatië
In Kroatië geldt de lunch als de belangrijkste maaltijd van de dag. Daarom lunchen Kroaten uitgebreid en meestal warm. Een Kroatische lunch wordt vaak tussen 10 uur ‘s ochtends en 3 uur ‘s middags gegeten.
Wil je lunchen in een restaurant? Dan wordt de lunch meestal tussen 12 en 2 uur ‘s middags opgediend. De Kroatische lunch bestaat uit meerdere gangen. Vooraf is dit vaak een soepje, zoals maneštra (bonensoep met vlees). Daarna volgt een hoofdgerecht met vlees of vis, bijvoorbeeld lamskoteletten of scampi’s (reuzengarnalen).
Ook pršut (ham) en paski sir (schapenkaas) zijn populair bij de lunch. Na het hoofdgerecht van de lunch eten Kroaten vaak nog een toetje. Dit is vaak een zoet gerecht, zoals palancika (kleine pannenkoekjes met fruit) of fritule (gefrituurde deegballen met rozijnen, schnaps en citroenschil).
Avondeten in Kroatië
Het avondeten in Kroatië is vaak minder uitgebreid dan de lunch. Wel wordt er warm gegeten bij het avondeten. Een typisch Kroatische avondmaaltijd bestaat uit aardappels of rijst met daarbij vlees of vis. Bijvoorbeeld crni rižot (zwarte risotto met inktvisinkt en zeevruchten) of cevapcici (kruidige gehaktballetjes, geserveerd met brood en gebakken uitjes). Deze maaltijd wordt vaak laat gegeten voor Nederlandse begrippen: zo rond 8 uur ‘s avonds.
Goed verzekerd op reis naar Kroatië
Klaar om Kroatië en de Kroatische keuken te ontdekken? Dan is het handig om eerst een reisverzekering af te sluiten. Hiermee ben je verzekerd van hulp in noodsituaties op reis. Bijvoorbeeld als jij of één van je reisgenoten ziek wordt of een ongeluk krijgt.
Ook kun je je reisverzekering uitbreiden met aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld om medische kosten en je bagage te verzekeren. Zo kun je zonder zorgen genieten van jouw vakantie in Kroatië.
Sluit een reisverzekering af of lees meer over de reisverzekering