Jetlag op vakantie voorkomen
Gaat jouw volgende vakantie naar een verre bestemming, zoals Amerika of Australië? Vergeet dan niet om een reisverzekering voor Amerika of een reisverzekering voor Australië af te sluiten. Als je dat geregeld hebt, dan kun je genieten van de voorpret voor je reis. Als je reis naar een verre bestemming gaat, dan kom je misschien in een andere tijdzone terecht. Op je bestemming is het bijvoorbeeld ochtend terwijl het in Nederland avond is. Hierdoor kun je last krijgen van jetlag, een verstoord slaapritme.
Een jetlag kan leiden tot klachten als vermoeidheid en hoofdpijn. Hoe kun je hier het beste mee omgaan, en kun je jetlag ook helemaal voorkomen? Wij zetten een paar tips voor je op een rij.
Hoe kan ik jetlag voorkomen?
Een jetlag voorkomen is natuurlijk beter dan genezen. Wat kun je zelf doen om een jetlag te voorkomen? We zetten een aantal tips voor je op een rij.
1. Pas je klokken in het vliegtuig al aan
Pas de klokken op je telefoon, tablet of andere apparaten in het vliegtuig al aan op de tijd van je bestemming. Draag je een horloge? Zet ook deze in het vliegtuig dan al op de tijd van je bestemming. Zo ben je al een beetje gewend aan dit tijdstip wanneer je landt.
2. Vermijd nachtvluchten
Vlieg je de hele nacht door, en kom je ‘s ochtends op je bestemming aan? Dan moet je hier nog de hele dag wakker blijven voordat het avond wordt. Zo lang wakker blijven vraagt veel van je lichaam en verergert je jetlag. Probeer nachtvluchten daarom te vermijden.
3. Plan je aankomst vroeg in de avond
Om zo min mogelijk last te krijgen van jetlag, is het verstandig om vroeg in de avond op je bestemming te komen. Dan hoef je maar een paar uur wakker te blijven voordat het nacht wordt en je kunt gaan slapen.
4. Probeer te slapen in het vliegtuig
Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan: slapen in het vliegtuig. Toch is het voor het voorkomen van jetlag belangrijk om het wel te proberen. Zelfs een kort slaapje van een half uur zorgt er al voor dat je uitgeruster op je bestemming aankomt. Hiervoor is het handig om een oogmaskertje en oordoppen mee te nemen. Zo heb je geen last van het licht of lawaai in het vliegtuig. Ook een (nek)kussentje kan helpen om comfortabel rechtop te slapen.
5. Drink veel water
Het is belangrijk om voor en tijdens je vlucht genoeg water te blijven drinken. Als je genoeg water drinkt, voel je je fitter en minder moe. Dit voorkomt ernstige jetlag-klachten, zoals oververmoeidheid. Dranken als koffie en thee, en dranken met alcohol, kun je juist beter vermijden. Deze drogen je lichaam uit.
6. Blijf in beweging
Lang zitten tijdens een vliegreis kan zorgen voor een suf gevoel, waardoor je je extra moe voelt. Probeer daarom af en toe op te staan en een stukje te lopen door het gangpad. Hierdoor voel je je fitter en wakkerder en krijg je minder last van een jetlaggevoel.
Omgaan met jetlag
Heb je ondanks bovenstaande tips toch last van jetlag? Gelukkig zijn er manieren om daar zo goed mogelijk mee om te gaan.
1. Zoek zon en frisse lucht op
Eenmaal aangekomen op je bestemming is het verstandig om veel buiten te zijn. Zeker de zon helpt je om wakker te blijven. Maar ook tijd doorbrengen in de frisse lucht houdt je scherp en zorgt ervoor dat je je minder vermoeid voelt.
2. Doe geen middagdutje
Als je vermoeid aankomt op je bestemming, is het begrijpelijk dat je even een dutje wilt doen. Toch is dit niet verstandig, als je in het slaap-waakritme van je bestemming wilt komen. Probeer in elk geval tot 10 uur ‘s avonds op te blijven, en ga daarna pas slapen. Zo komt je lichaam sneller in het dag-nachtritme van je bestemming, en ben je sneller van je jetlag af.
3. Zet je wekker voor de eerste dag
Het is verleidelijk om na een lange dag reizen de volgende dag flink uit te slapen. Maar als je tot de middag blijft slapen, went je lichaam niet aan het ritme van je bestemming. Probeer daarom de dag na je aankomst niet te laat in de ochtend op te staan.
4. Houd rekening met wat hersteltijd
Voor elke tijdzone duurt het gemiddeld een dag tot je hersteld bent van de jetlag. Voor een bestemming met een tijdsverschil van 5 uur zal je jetlag dus minder lang duren dan voor een bestemming met een tijdsverschil van 9 uur. Ook geldt dat je voor reizen naar het oosten vaak langer last hebt van jetlag dan voor reizen naar het westen. Daarnaast hebben oudere mensen vaak meer last van jetlag dan jongere mensen.