Eten in IJsland
Ga je op reis naar IJsland en ben je benieuwd naar het lokale eten? In IJsland spelen geschiedenis en cultuur een belangrijke rol in de keuken. Om te overleven gebruikten inwoners lange tijd alleen wat er in de natuur te vinden was. Dit komt door de ligging en het koude klimaat van IJsland.
Maar door de jaren heen heeft IJsland een eigen keuken ontwikkeld, waarin verse vis, lamsvlees en traditionele gerechten centraal staan. Bekijk wat je per maaltijd kunt verwachten als je op reis bent door IJsland.
Ontbijten op zijn IJslands
Het IJslandse ontbijt is simpel en voedzaam. Veel mensen starten de dag met zuivelproducten zoals skyr. Dit is een soort romige yoghurt die vaak gegeten wordt met fruit en granola. Een andere zuivelspecialiteit is súrmjólk: dit is een mix van magere yoghurt met bruine suiker. In de wintermaanden wordt er ook vaak havermout gegeten.
Naast skyr en havermout wordt er in IJsland ook vaak roggebrood gegeten, soms in combinatie met kaas, vlees of vis zoals gerookte zalm of haring. Bij het ontbijt wordt koffie of thee gedronken. Als er echt uitgebreid wordt ontbeten, worden er ook wel pannenkoeken met slagroom en rabarberjam gegeten.
De IJslandse lunch
De lunch in IJsland lijkt op het ontbijt, maar is net wat uitgebreider. Er wordt als extraatje vaak een soepje bij de lunch geserveerd. Meestal is dit een stevige groentesoep of een vissoep. Soms wordt hierbij een broodje gegeten met bijvoorbeeld vis, lamsvlees of kaas.
Avondeten in IJsland
Het diner is voor de meeste IJslanders een traditioneel moment met hun familie. In de avond wordt er vaak uitgebreid gekookt. Als eerste wordt er soep geserveerd. Na de soep volgt er een vis- of lamsgerecht. Een populair hoofdgerecht is het visstoofpotje (plokkifiskur). Dit is een stoofpotje met witvis, aardappelen, uien, bloem, melk en kruiden.
Ook IJslands lamsvlees wordt veel gegeten als hoofdgerecht. Het vlees heeft een unieke smaak. De schapen worden in de lente binnen geboren. Kort daarna worden ze in het wild losgelaten. De schapen lopen vrij rond in de bergweiden, waar ze vooral grassen, bessen, kruiden en zeewier eten. Dit natuurlijke dieet geeft het vlees een unieke smaak.
IJslanders zijn ook dol op zoetigheid. Als toetje wordt er vaak taart, ijs of skyr met fruit gegeten.
IJslandse specialiteiten
Probeer je graag nieuwe dingen? Dan kun je ook voor een van de IJslandse specialiteiten gaan. IJslandse autoriteiten en natuurorganisaties raden af om haai, rog en walvis te eten. Wel kun je gerust een van de andere specialiteiten proberen, bijvoorbeeld:
Svið (schaapskop)
Svið is een traditioneel gerecht waarbij een schaapskop in tweeën wordt gesneden. De kop wordt gekookt en de hersenen worden eruit gehaald. Het wordt vaak geserveerd met puree van rapen of aardappelpuree.
Hardfiskur
Hardfiskur is een soort stokvis (vaak kabeljauw of schelvis), die de IJslanders graag eten als snack. De vis wordt gedroogd door hem op te hangen op houten rekken in de buitenlucht. Het drogen duurt enkele weken en zorgt ervoor dat de vis hard en knapperig wordt. Door dit proces krijgt het een sterke, zoute smaak. Vaak wordt deze vis geserveerd met roggebrood.
Ábrystir
Ábrystir is een romige pudding gemaakt van schapen- of koeienmelk. De pudding kan koud, maar ook warm gegeten worden. Vaak wordt de pudding geserveerd met kaneel en suiker.
IJslandse specialiteiten met de feestdagen
Tijdens de feestdagen in IJsland worden er ook bepaalde specialiteiten gegeten. Denk bijvoorbeeld aan speciale slagroomsoezen tijdens 'Bolludagur' en gezouten schapenvlees met erwten tijdens ‘Sprengidagur’.
Met een gerust gevoel op reis
Ga je op reis naar IJsland? Sluit dan voordat je op reis gaat een reisverzekering bij Univé af. Hiermee ben je verzekerd van hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt of een ongeluk krijgt.
Je kunt je reisverzekering ook uitbreiden met aanvullende dekkingen. Bijvoorbeeld met de dekking medische kosten of een ongevallendekking. Zo ben je nog beter verzekerd en begin je met een gerust gevoel aan jouw IJslandse avontuur.