Ga naar inhoud

Nationale feestdagen van Italië

Stap jij binnenkort in de auto, het vliegtuig of de trein richting Italië? Wanneer je daar bent, is het handig om te weten welke nationale feestdagen er in Italië zijn. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als de winkels opeens gesloten blijken te zijn, of je opeens midden in een optocht belandt. Welke feestdagen er zijn en waar je dan op moet letten, lees je op deze pagina. 

Feestdagen in het voorjaar 

Reis je in het voorjaar naar Italië, bijvoorbeeld in de voorjaars- of meivakantie? Dan kan het zijn dat je tijdens één van de drie feestdagen in het voorjaar in Italië bent. Welke dit zijn en waar je op moet letten, zie je hieronder: 

  • Pasen

Net als in Nederland wordt in Italië elk jaar Pasen gevierd. Dit wordt in Italië Pasqua en Pasquetta genoemd: eerste en tweede paasdag. In 2023 is deze feestdag op 9 en 10 april in Italië, in 2024 op 31 maart en 1 april. Op Paaszondag en –maandag zijn winkels en kantoren in Italië gesloten. Dit zijn namelijk officiële vrije dagen voor alle Italianen. Dit zijn dus geen dagen waarop je boodschappen kunt doen of een uitstapje naar bijvoorbeeld een museum kunt plannen. 

  • Bevrijdingsdag

Bevrijdingsdag, in het Italiaans Giorno della Liberazione, wordt jaarlijks op 25 april gevierd. Op deze dag wordt de val van Mussolini's fascistische regering in 1945 gevierd. Je zult op deze dag op veel plekken in Italië feesten en optochten zien om deze dag te vieren. Bevrijdingsdag is een officiële vrije dag in Italië. Houd er dus rekening mee dat winkels en andere instellingen gesloten zullen zijn. Omdat op deze dag ook veel feesten en parades worden georganiseerd, kan het zijn dat je op sommige plekken om moet lopen of met de auto om moet rijden. 

  • Dag van de Arbeid

De Dag van de Arbeid, in het Italiaans Festa del Lavore, wordt elk jaar op 1 mei gevierd in Italië. Op deze dag wordt de vroegere socialistische strijd voor betere arbeidsrechten gevierd. Dag van de Arbeid is in Italië een nationale feestdag én officiële vrije dag. De winkels en andere instellingen zijn dan dus dicht, en is het niet mogelijk om te winkelen of souvenirs te kopen. 

Feestdagen in de zomer 

Tijdens je zomervakantie in Italië is het mogelijk dat je er bent tijdens één van de twee nationale feestdagen in de zomer in Italië. Welke zijn dit, en waar moet je rekening mee houden?  

  • Nationale feestdag

Elk jaar wordt op 2 juni de nationale feestdag, de Festa della Repubblica, gevierd in Italië. Op deze dag wordt gevierd dat het land in 1946 een republiek werd in plaats van een koninkrijk. De nationale feestdag van Italië is in het hele land een officiële vrije dag. Houd er dus rekening mee dat winkels en andere instellingen gesloten zullen zijn. Daarnaast zul je overal in Italië grote feesten tegenkomen ter ere van deze dag. In Rome wordt bijvoorbeeld een grootse militaire parade gehouden. 

  • Maria Hemelvaart

Maria Hemelvaart, in het Italiaans Assunzione of Ferragosto, is een feestdag met christelijke oorsprong. Op deze dag wordt gevierd dat de heilige Maria werd opgenomen in de hemel. Deze feestdag vindt jaarlijks op 15 augustus plaats. Maria Hemelvaart is een vrije dag in heel Italië. Je kunt op deze dag dus niet winkelen of boodschappen doen, omdat de winkels gesloten zullen zijn. Dit geldt ook voor instellingen als musea. 

Feestdagen in de herfst 

In de herfst vinden in Italië twee nationale feestdagen plaats. Dit zijn: 

  • Allerheiligen 

In Italië wordt jaarlijks op 1 november Allerheiligen (in het Italiaans Ognissanti) gevierd. Dit is een christelijke feestdag. Op deze dag worden, zoals de naam al verklapt, alle heiligen van de katholieke kerk vereerd en herdacht. Allerheiligen geldt in Italië als officiële vrije dag. Dit is dus niet de dag om te gaan winkelen of een uitje naar een pretpark te plannen met het gezin. Instellingen en winkels zullen op deze dag namelijk gesloten zijn. 

  • Maria Onbevlekte Ontvangenis

Ook Maria Onbevlekte Ontvangenis, in het Italiaans Immacolata Concezione, is een christelijke feestdag. Op deze dag, elk jaar op 8 december, wordt de onbevlekte ontvangenis van Maria gevierd, waaruit later Jezus voortkwam. Maria Onbevlekte Ontvangenis is een vrije dag in heel Italië. Daarom zullen op deze dag de winkels en andere instellingen zoals musea dicht zijn. 

Feestdagen in de winter 

In de winter vindt ook een aantal nationale feestdagen plaats in Italië. Sommige kennen wij in Nederland ook, andere niet. Het gaat om de volgende feestdagen: 

  • Kerst 

Net als in Nederland wordt in Italië jaarlijks op 25 en 26 december kerst gevierd. Eerste kerstdag wordt in Italië Natale genoemd, tweede kerstdag staat bekend als Santo Stefano. Je zult tijdens en ook al vóór kerst in Italië overal kerstverlichting, kerstbomen en kerststalletjes kunnen bewonderen. In Italië zijn zowel eerste als tweede kerstdag officiële vrije dagen in het hele land. Houd er dus rekening mee dat je op deze dagen niet terecht kunt bij winkels of andere instellingen. Deze zullen namelijk gesloten zijn. 

  • Nieuwjaar

Ook in Italië viert men oud en nieuw op 31 december en 1 januari. Nieuwjaar wordt in Italië Capodanno genoemd. Het wordt net als in Nederland gevierd met vuurwerk, en op veel plekken worden feesten gehouden. Oud en nieuw gelden als officiële feestdagen en vrije dagen in Italië. Je kunt op deze dagen niet winkelen of boodschappen doen, want de winkels zullen dicht zijn. 

  • Driekoningen

Driekoningen, in het Italiaans Epifania of Befana genoemd, wordt elk jaar op 6 januari gevierd in Italië. Het is een oorspronkelijk christelijke feestdag, waarbij wordt herdacht dat drie koningen de pasgeboren Jezus bezochten in Betlehem. Driekoningen geldt in Italië als vrije dag in het hele land. Tijdens deze officiële feestdag zullen winkels en kantoren in heel Italië gesloten zijn. Zorg dus dat je je boodschappen hebt ingeslagen vóór deze dag en uitjes plant op andere dagen. 

Lokale feestdagen 

Italië heeft naast nationale feestdagen ook veel lokale feestdagen. Zo hebben de meeste steden en dorpen hun eigen feestdag. Dit geldt ook voor sommige regio's in het geheel, zoals Sardinië. Tijdens deze lokale feestdagen geldt dat de winkels dicht zijn en de mensen vrij. Ook moet je er rekening mee houden dat het openbaar vervoer soms minder of niet rijdt. Daarnaast zul je soms moeten omlopen of omrijden door bijvoorbeeld feesten of parades in een stad of dorp. 

  • Stichting Rome, Rome, 21 april 

  • San Marco, Venetië, 25 april 

  • Dag van Sardinië, gehele eiland, 28 april 

  • San Giovanni Battista, Florence, Genua en Turijn, 24 juni 

  • Santi Pietro e Paolo, Rome, 29 juni 

  • Palio di Provenzano (paardenwedstrijd), Siena, 2 juli 

  • Santa Rosalia, Palermo, 15 juli 

  • Palio dell'Assunta (paardenwedstrijd), Siena, 16 augustus 

  • San Gennaro, Napels, 19 september 

  • San Petronio, Bologna, 4 oktober 

  • San Saturnio, Cagliari, 30 oktober 

  • San Giusto, Trieste, 3 november 

  • San Nicola, Bari, 6 december 

  • Sant'Ambrogio, Milaan, 7 december