Feestdagen in Duitsland
Ga je naar Duitsland op vakantie? Dan is het wel zo fijn als je weet met welke feestdagen je daar rekening moet houden. Zo kom je niet voor verrassingen te staan als winkels niet open zijn. Of als sommige straten niet toegankelijk zijn. Welke feestdagen worden er gevierd in Duitsland, en waar moet je dan op letten? We zetten het hier voor je op een rij.
Feestdagen in het voorjaar
In het voorjaar worden in Duitsland vijf feestdagen gevierd. Wanneer deze feestdagen gevierd worden en waar je op moet letten, vind je in het overzicht hieronder.
In heel Duitsland is Goede Vrijdag (in het Duits Karfreitag) een officiële feestdag. In 2023 wordt deze gevierd op 7 april, in 2024 op 29 maart. Goede Vrijdag is in Duitsland een officiële vrije dag. Omdat de Duitsers niet aan het werk zijn, zullen veel winkels gesloten zijn. Winkels die wel open zijn, sluiten op deze dag vervroegd, meestal om 2 uur ‘s middags.
Net als in Nederland wordt in Duitsland Pasen (Ostern in het Duits) gevierd. Dit wordt ook in Duitsland altijd gevierd op een zondag en een maandag. In 2023 valt Pasen op 9 en 10 april, in 2024 op 31 maart en 1 april. Paaszondag en -maandag zijn in Duitsland vrije dagen, waarop winkels gesloten zijn. Het is dus handig om je inkopen, zoals boodschappen, de zaterdag van tevoren te doen als je met Pasen in Duitsland bent.
In Duitsland wordt elk jaar op 1 mei de Dag van de Arbeid (Maifeiertag of Tag der Arbeit) gevierd. Dit is een herdenking voor de dag dat de de achturige werkdag werd ingevoerd. Dag van de Arbeid is in Duitsland een officiële vrije dag, waarop de winkels dicht zijn. Daarnaast wordt op deze dag op sommige plekken van het land feest gevierd.
Ook in Duitsland wordt jaarlijks Hemelvaart (Christi Himmelfahrt) gevierd. Dit is een officiële feestdag. In 2023 valt deze op 18 mei, in 2024 op 9 mei. Tijdens Hemelvaartsdag zijn Duitsers vrij, omdat dit een officiële feestdag is. Bedrijven zijn daarom gesloten op deze dag.
Pinksteren (Pfingsten) wordt ook in Duitsland gevierd en is hier een officiële feestdag. Deze wordt in 2023 op 28 en 29 mei en in 2024 op 19 en 20 mei gevierd. Omdat Pinksteren in Duitsland een officiële feestdag is, zullen op beide pinksterdagen de winkels in het land gesloten zijn.
Feestdagen in de zomer
In de zomer worden in Duitsland twee feestdagen gevierd, maar deze worden niet landesweit (in het hele land) gevierd. Wanneer en waar worden deze feestdagen gevierd? En waar moet je rekening mee houden? Je leest het hieronder.
Sacramentsdag, in het Duits Fronleichnam, is een christelijke feestdag. Hierbij wordt door katholieken de heilige maaltijd gevierd waarbij christenen Jezus herdenken. Deze dag wordt gevierd in Baden-Württemberg, Bayern, Hessen, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz, Saarland en in sommige gemeenten van Sachsen en Thüringen. In 2023 valt deze dag op 8 juni, in 2024 op 30 mei. Als je op Sacramentsdag in de gebieden komt waar dit wordt gevierd, zullen de meeste winkels gesloten zijn. Ben je buiten deze gebieden op vakantie? Daar wordt Sacramentsdag niet gevierd, dus de winkels zijn gewoon open.
Maria Hemelvaart, in het Duits Maria Himmelfahrt, wordt jaarlijks op 15 augustus gevierd. Dit gebeurt alleen in de gebieden Bayern en Saarland. Op deze dag wordt door christenen de tenhemelopneming van de heilige maagd Maria gevierd. Wanneer je tijdens Maria Hemelvaart in Bayern of Saarland komt, zul je hier gesloten winkels aantreffen. Hier is Maria Hemelvaart namelijk een vrije dag. Buiten deze regio’s geldt dit niet; daar blijven de winkels open.
Feestdagen in de herfst
In de herfst vinden in Duitsland vier feestdagen plaats. Op welke dagen worden deze gevierd en waar moet je dan op letten? Je vindt het hieronder.
In heel Duitsland wordt jaarlijks de Tag der Deutsche Einheit, oftewel Dag der Duitse Eenheid, gevierd. Deze dag vindt elk jaar plaats op 3 oktober. Het is een viering van de Duitse eenwording in 1990, toen de scheiding tussen Oost- en West-Duitsland werd opgeheven. Tijdens de Dag der Duitse Eenheid zijn winkels in het hele land gesloten. Daarnaast worden er ook toespraken en officiële plechtigheden gehouden door politici ter ere van deze dag.
Hervormingsdag, in het Duits Reformationstag, wordt in sommige Duitse regio’s gevierd op 31 oktober van elk jaar. Dit geldt alleen voor de regio’s Brandenburg, Mecklenburg-Vorpommern, Saksen, Saksen-Anhalt en Thüringen. Op deze dag wordt het begin van nieuwe christelijke stromingen gevierd, die afweken van de katholieke kerk. Omdat Hervormingsdag maar in enkele regio’s wordt gevierd, zul je hier op veel plekken in Duitsland niets van merken. In de regio’s waar het wel wordt gevierd, zullen bedrijven en winkels de hele dag gesloten zijn.
In Duitsland wordt op sommige plekken Allerheiligen gevierd. Dit is een christelijke feestdag waarbij de duizenden heiligen van de katholieke kerk worden herdacht. Dit wordt jaarlijks gevierd op 1 november. Let op: dit geldt alleen voor de regio’s Baden-Württemberg, Bayern, Nordrhein-Westfalen, Rheinland-Pfalz en Saarland. In de regio’s waar Allerheiligen niet wordt gevierd, is niets bijzonders aan de hand op deze dag. Op de plekken waar deze dag wel wordt gevierd zijn de winkels gesloten.
Boete- en Biddag, in het Duits Buß- und Bettag, wordt jaarlijks gevierd in de regio Saksen. Dit is een christelijke feestdag, die in 2023 op 22 november valt en in 2024 op 20 november. Als je op Boete- en Biddag in Saksen komt, zullen de winkels hier gesloten zijn. Hier is Boete- en Biddag namelijk een officiële vrije dag. In de rest van Duitsland wordt deze dag niet gevierd, dus hoef je geen rekening te houden met gesloten winkels.
Feestdagen in de winter
Ook in de winter wordt een aantal feestdagen gevierd in Duitsland. Hieronder hebben we voor je op een rij gezet wanneer deze feestdagen gevierd worden, en waar. Ook lees je per feestdag waar je rekening mee moet houden.
Net als in Nederland wordt in Duitsland jaarlijks kerst gevierd op 25 en 26 december. In het Duits wordt dit feest Weihnachten genoemd. Zowel eerste als tweede kerstdag zijn in Duitsland officiële feestdagen en vrije dagen. Houd er dus rekening mee dat op deze dagen de winkels gesloten zijn. Wel kun je genieten van heerlijk Duits eten op de vele kerstmarkten, waar je ook souvenirs kunt kopen.
In Duitsland wordt ook op 31 december en 1 januari Oud en Nieuw gevierd. Nieuwjaar wordt in het Duits Neujahr genoemd. Nieuwjaarsdag is een officiële vrije dag in Duitsland, waarop de winkels dicht zijn. Ook wordt deze dag gevierd door vuurwerk af te steken.
In sommige Duitse regio’s wordt Driekoningen gevierd (Heilige Drei Könige in het Duits). Dit geldt voor de regio’s Baden-Württemberg, Bayern en Sachsen-Anhalt. Daar wordt deze dag jaarlijks op 6 januari gevierd. Als je tijdens Driekoningen in de Duitse regio’s komt waar de dag gevierd wordt, zijn de winkels hier gesloten. In deze regio’s is Driekoningen namelijk een officiële vrije dag. In de rest van Duitsland hoef je nergens rekening mee te houden op deze dag.
Reisverzekering voor Duitsland
Wanneer je op vakantie naar Duitsland gaat, is het wel zo handig om dat goed verzekerd te doen. Met een reisverzekering kun je rekenen op hulp als je bijvoorbeeld ziek wordt op vakantie, of als je je bagage verliest. Zo kun je zorgeloos genieten van jouw reis naar Duitsland. Bij Univé sluit je in enkele klikken online een reisverzekering af. Ook handig: daarbij bereken je meteen jouw premie.
Meer tips voor je reis in Duitsland?
Wil je meer informatie en tips voor jouw reis door Duitsland? Univé helpt je graag veilig op weg. Lees ook eens ‘Verkeersregels in Duitsland’ of 'Pechhulp in Duitsland' of ‘Zorgverzekering Duitsland’.