Nationale feestdagen België
Elk land heeft zijn eigen gewoontes, tradities en feestdagen. Reis je binnenkort naar België? Houdt hier dan rekening met de nationale feestdagen in België. Een feestdag kan bijvoorbeeld betekenen dat winkels en restaurants gesloten zijn. Je leest daarom op deze pagina alles over de nationale feestdagen in België, zodat je weet waar je op moet letten.
Feestdagen in het voorjaar
In België worden er in het voorjaar vier feestdagen gevierd. Welke zijn dit, en waar moet je op deze dagen rekening mee houden? We zetten het hieronder voor je op een rij.
In België vieren ze, net als in Nederland, Pasen. De paaszondag en -maandag zijn officiële feestdagen in België. Houd er rekening mee dat de meeste winkels deze dagen gesloten zijn.
Op 1 mei is het in België de Dag van de Arbeid. Dit is een herdenkingsdag voor de arbeidersbeweging. Het is een officiële feestdag en voor veel mensen een vrije dag. Dit betekent dus ook dat de meeste winkels de deuren dicht houden deze dag.
In België is Hemelvaart niet één, maar twee keer per jaar een wettelijke feestdag. De eerste keer is veertig dagen na Pasen. Dan wordt er gevierd en herdacht dat Jezus is opgevaren naar zijn vader in de hemel. De afkorting O.H komt van: Onze Heer. Bijna alles is op deze dag gesloten.
Op Pinksteren wordt de uitstorting van de Heilige Geest over de apostelen herdacht. Dit is altijd zeven weken na Pasen. Eerste Pinksterdag is in België, net als in Nederland, een wettelijke feestdag. De openingstijden van bijvoorbeeld de winkels verschillen per plaats. Wil je er tijdens de Pinksterdagen op uit in België? Controleer dan voor de plaats die jij wilt bezoeken de openingstijden van de winkels en restaurants.
Feestdagen in de zomer
In de zomer heeft België twee officiële feestdagen. Dit zijn:
Op 21 juli vieren ze in België de nationale feestdag van het land. Op deze datum legde, in 1831, de eerste koning zijn grondwettelijke eed af. Er valt op deze dag genoeg te doen. Je kunt bijvoorbeeld op veel plekken een rondje doen over een rommelmarkt. Houd er wel rekening mee dat veel winkels gesloten zijn: dit is namelijk een officiële feestdag en vrije dag in heel België.
Halverwege de maand, op 15 augustus, wordt er jaarlijks in België Onze-Lieve-Vrouw Hemelvaart gevierd. Op deze dag wordt er herdacht dat Maria met lichaam en ziel werd opgenomen in de hemel. Het is voor veel mensen een officiële vrije dag. Veel mensen bezoeken deze dag een kerk, of gaan naar een mis. Winkels zijn meestal gesloten.
Feestdagen in het najaar
In het najaar heeft België twee wettelijke feestdagen. Je vindt hieronder een overzicht van deze feestdagen en waar je tijdens deze data op moet letten.
Op 1 november, Allerheiligen in België, worden alle heiligen van de katholieke kerk vereerd en herdacht. Het is België een wettelijke feestdag. De meeste winkels zijn daarom ook gesloten.
Ieder jaar vindt er op 11 november een herdenking plaats voor de wapenstilstand die heeft plaatsgevonden in de Eerste Wereldoorlog. Het is een wettelijke vrije dag, en hierdoor zijn veel dingen gesloten.
Feestdagen in de winter
In de winter kent België twee officiële feestdagen. We zetten ze voor je op een rij.
Net als in bijna alle andere landen, vieren ze in België kerstmis. Het is een officiële feestdag, die altijd wordt gevierd op 25 december. De winkels zijn op deze dag daarom ook gesloten. Voor de meeste mensen is 26 december, tweede kerstdag, ook een vrije dag. De meeste winkels zijn op tweede kerstdag wel gewoon open.
Op 1 januari wordt in België de eerste dag van het nieuwe jaar gevierd. Het is een wettelijke vrije dag en hierdoor is dus ook bijna alles gesloten.
Goed verzekerd op reis naar België
Heb je binnenkort een vakantie of een stedentripnaarBelgië op de planning staan? Dan is het goed om voorbereid op reis te gaan. Sluit bijvoorbeeld van tevoren een reisverzekering af. Zo ben je namelijk altijd verzekerd van hulp bij bijvoorbeeld een ongeluk of onverwachte ziekte. Een reisverzekering sluit je bij Univé gemakkelijk online af.