Eten en eetgewoontes in Italië
Wil je binnenkort op vakantie gaan naar Italië? Dan is het wel zo fijn als je weet wat je daar kunt verwachten qua eten en eetgewoontes. Want wat eten ze eigenlijk in Italië? Iedereen kent natuurlijk wel de heerlijke Italiaanse pizza en pastagerechten als spaghetti bolognese, maar Italië heeft nog veel meer te bieden qua eten. Ook heeft het land andere eetgewoontes dan Nederland. Op deze pagina lees je er alles over.
Italiaans ontbijt
In Italië is het ontbijt (colazione) meestal lichter dan in Nederland. Italianen starten hun dag graag met iets warms om te drinken, zoals thee of koffie. Koffie wordt in Italië meestal met melk gedronken in de ochtend, bijvoorbeeld als caffè latte (koffie verkeerd) of cappuccino. Daarbij wordt niet uitgebreid gegeten. Italianen ontbijten vaak met een klein zoet broodje, zoals een brioche (roombroodje) of een croissant met nutella.
Het ontbijt kan thuis gegeten worden, maar het is in Italië ook gebruikelijk om te stoppen bij een koffiebarretje voor een werkdag. In Italië vind je in vrijwel alle dorpen of buurten wel van deze kleine koffiebarretjes, waar koffie en zoete broodjes verkocht worden. Veel Italianen ontbijten hier al bar (aan de bar).
Lunchen in Italië
De lunch (pranzo) is een uitgebreide maaltijd in Italië. Haastig een broodje met kaas tussen de middag eten is er hier niet bij. De Italiaanse lunchpauze duurt in veel gevallen wel twee uur, meestal tussen 12 uur en 2 uur 's middags. In Italië wordt tussen de middag namelijk warm gegeten. Hoe uitgebreid er precies geluncht wordt, hangt ervan af wat voor dag het is.
Op een gewone werkdag zal de lunch wat eenvoudiger zijn dan op een zondag of feestdag. Dat zijn namelijk de dagen dat Italianen uitgebreider eten, samen met de familie. Dan begint de lunch vaak met voorgerechten (antipasti) zoals kaas of koude vleeswaren. Daarna volgen de primo (eerste gerecht), dat meestal bestaat uit een warm pastagerecht. Denk daarbij aan bijvoorbeeld een romige spaghetti carbonara. Na dit gerecht komt de secondo, een tweede warme gerecht. Dit is vaak een gerecht met vlees of vis met daarbij groenten als bijgerecht (contorno). Bijvoorbeeld een biefstuk met daarnaast een salade. Hierop volgt dan nog een (licht) toetje, zoals vers fruit of taart.
Avondeten in Italië
Ook het avondeten (cena) in Italië is een warme maaltijd, maar wat minder uitgebreid dan de lunch. Het avondeten wordt hier meestal wat later gegeten dan in Nederland, tussen 7 uur en 9 uur 's avonds. Daarbij wordt meestal een eenvoudige secondo gegeten in de vorm van een vis- of vleesgerecht met wat brood ernaast. Ook soep, bijvoorbeeld minestronesoep, wordt vaak gegeten als avondeten. Soms wordt bij het avondeten ook nog salade geserveerd als bijgerecht.
Bij een diner in een restaurant is de maaltijd vaak wel wat uitgebreider. Dan bestaat de maaltijd uit meerdere gangen, met een voorgerecht, primo en secondo, met daarna een dessert en koffie. Bij het avondeten wordt meestal ook een wijn gedronken die past bij het gerecht.
Italiaanse desserts
Een goede avondmaaltijd is natuurlijk niet compleet zonder een lekker toetje. Italië staat bekend om de heerlijke desserts, zoals tiramisu. Maar ook gelato, Italiaans ijs, is een populair toetje. Daarnaast kun je ook genieten van traditionele toetjes als panna cotta, een soort pudding met karamel-, chocolade- of vruchtensaus, of cannoli, opgerolde koekjes gevuld met room. De Italiaanse keuken is rijk aan unieke en heerlijke desserts, die zeker het proberen waard zijn.