Belgisch eten en eetgewoontes
Vlaamse frieten, Belgische chocolade, dikke Luikse wafels met suiker: de Belgische keuken is rijk aan bekende en geliefde gerechten. Maar er zijn nog veel meer Belgische heerlijkheden die je echt geproefd moet hebben. Ga jij op vakantie naar België en ben je benieuwd naar Belgisch eten en de eetgewoontes? Lees er dan op deze pagina alles over.
Ontbijten in België
Het ontbijt in België is vergelijkbaar met het typische Nederlandse ontbijt. Boterhammen zijn een populaire optie om de dag mee te beginnen. Hier kan hartig beleg op gaan, zoals kaas, maar ook zoet beleg, zoals jam of appelstroop. Daarnaast worden ook yoghurt, kwark of melk met ontbijtgranen vaak gegeten als ontbijt in België. Belgen drinken bij het ontbijt meestal koffie of thee, maar ook vruchtensappen zoals sinaasappelsap vind je veel terug op de ontbijttafel.
Lunchen in België
Ook de lunch in België verschilt niet heel veel van die in Nederland, qua eten of tijdstip. De Belgen lunchen meestal zo tussen 12 uur en 1 uur ‘s middags. De lunch is hier traditioneel geen heel uitgebreide maaltijd. De meeste Belgen lunchen met boterhammen. Voor de lunch worden deze meestal belegd met iets hartigs, zoals kaas of hesp (Vlaams voor ham). Daarnaast eet men vaak een warm soepje, zoals tomatensoep of groentesoep. Bij deze eenvoudige lunch wordt vaak water of iets fris gedronken, maar ook wel vruchtensappen.
Avondeten in België
‘s Avonds wordt in België warm gegeten. Het avondeten is meestal ook de uitgebreidste maaltijd van de dag in België, die families samen eten. Net als in Nederland wordt het avondeten hier meestal tussen 6 en 7 uur ‘s avonds opgediend. Deze warme maaltijd bestaat vaak uit een combinatie van aardappels, groente, en vlees of vis.
Een typisch Belgisch gerecht dat je op de dinertafel terugvindt is ham en witloof. Dit is witlof omwikkeld met ham, die in de oven wordt bereid met kaas en bechamelsaus. Wie meer van vis houdt kan kiezen voor paling in ‘t groen. Dit zijn moten paling die worden geserveerd in een groene saus van kruiden als basilicum en peterselie. Hierbij worden vaak Belgische frieten gegeten.
Belgische desserts
Na het diner eten de Belgen graag ook nog een lekker toetje. De Belgische keuken heeft dan ook een rijk aanbod aan heerlijk zoet gebak. Bijvoorbeeld Oost-Vlaamse vlaai met peperkoek, een zoete vlaai met de smaak van kaneel en kruiden. Of mattentaart, een taart van bladerdeeg en amandelen. Naast gebak zijn er ook nog andere soorten toetjes waar de Belgen dol op zijn, zoals rijstepap met bruine suiker of broodpudding met banaan en chocola.