Raad van Bestuur
De drie leden van de Raad van Bestuur zijn samen verantwoordelijk voor het besturen van Coöperatie Univé. Zij gaan over de ontwikkeling en de implementatie van de strategie, het beleid en de doelen van de Coöperatie. Zij zorgen dat we geen onnodige risico’s nemen en dat we de risico’s die er zijn goed beheersen. Ook zorgen ze voor nauwe samenwerking tussen Univé Groep en de Regionale Univé’s. Het streven is de totale Univé Formule sterker en succesvoller te maken.
Wie zitten er in de Raad van Bestuur?
Johan Van den Neste (1968)
Johan Van den Neste is sinds oktober 2024 voorzitter van de Raad van Bestuur bij Univé. In deze functie richt hij zich op het verder uitbouwen van de lange coöperatieve traditie van Univé, die al meer dan 230 jaar draait om een sterke band met de leden en regionale betrokkenheid. ‘Sinds onze oprichting in 1794 zijn de risico’s voor onze leden voortdurend veranderd, maar het coöperatieve model van Univé, waarmee we deze risico’s beheersbaar houden, blijft zijn waarde onverminderd bewijzen. Ook wanneer risico’s moeilijk verzekerbaar zijn zoeken we naar oplossingen om sociale cohesie te vergroten.’
Volgens Johan zijn toegankelijkheid en lokale aanwezigheid bepalend voor de kracht van Univé. ‘Met onze regionale Univé’s en maar liefst 100 zelfstandige winkels door heel Nederland staan we klaar om zowel particuliere als zakelijke leden te ondersteunen met advies op maat. Onze betrokkenheid in dorpen, wijken, gemeenschappen en verenigingen, samen met de inzet van onze mensen, die de drijvende kracht zijn achter een cultuur van solidariteit en omkijken naar elkaar, stelt ons in staat om op een persoonlijke manier bij te dragen aan het welzijn en de zekerheid van onze leden.’
Ellen Peper (1964)
Ellen Peper is sinds 2017 lid van de Raad van Bestuur en vervult de functie van Chief Transformation Officer (CTO). Zij is verantwoordelijk voor het opstellen en realiseren van de veranderagenda en de digitalisering van de Univé Formule. Zij wil Univé als meest persoonlijke dienstverlener steeds verder versterken. Zowel online als offline, want juist onze winkels zijn een belangrijk deel van ons succes. Ellen verbindt de technische kant van verandering nadrukkelijk met de menskant. “We zijn een coöperatie zonder winstoogmerk, dicht bij onze leden op momenten die er toe doen, en met bijdragen aan een duurzame leefomgeving.” Aan Ellen de taak om te zorgen dat de strategie van de Univé Formule daadwerkelijk wordt gerealiseerd. Daarin draait het onder andere om het ontwikkelen van nieuwe producten en diensten om risico’s te verkleinen en de verdere ontwikkeling en zichtbaarheid van Univé als betekenisvolle coöperatie.
Arjen Schouten (1967)
Arjen Schouten is sinds 2021 lid van de Raad van Bestuur en vervult de functie van Chief Financial & Risk Officer (CFRO). Hij is het bedrijfseconomisch geweten van Univé en zorgt ervoor dat de bedrijfsvoering op een solide, beheerste en integere manier gebeurt. Zorgen dat Univé ook op de lange termijn een financieel gezonde coöperatie blijft, waarin de belangen van onze leden goed geborgd zijn, dat is zijn missie. Arjen kijkt kritisch naar administratieve processen, risico’s en de financiële consequenties van alles wat we doen. “We beheren de premies van onze leden, daar zijn we ons zeer van bewust. Zorgvuldigheid staat dus hoog op de agenda.” Ook bewaakt Arjen vastgestelde beleidslijnen, afspraken en procedures. Zodat we voldoen aan wettelijke verplichtingen én omdat we ons naar onze leden willen verantwoorden.
De overige verantwoordelijkheden van ons bestuur lees je in het Reglement Raad van Bestuur.
Wat doet de Raad van Bestuur?
De drie bestuursleden hebben elk een eigen portefeuille met onderwerpen waar ze zich specifiek mee bezighouden. Samen zijn ze verantwoordelijk voor het volgende:
- Het opstellen en realiseren van de doelstellingen van de coöperatie;
- Het vaststellen van de strategie om die doelstellingen te behalen;
- Het vaststellen van de hoofdlijnen van het beleid binnen Univé Groep;
- De algemene gang van zaken binnen en de resultaatontwikkeling van de coöperatie;
- Beslissingen op het gebied van maatschappelijk ondernemen;
- Het beheersen van risico’s bij de bedrijfsvoering;
- Het inrichten van interne risicobeheersings- en controlesystemen;
- Het opstellen en toezicht houden op de realisatie van de strategie voor een toekomstbestendige Univé Formule. De Univé Formule zorgt ervoor dat Univé Groep en de Regionale Univé’s gezamenlijk - vanuit ledenbelang - werken aan voorkomen, beperken en verzekeren, en een sterk Univé merk.