Ga naar inhoud

Winterstop motor

Wanneer de winter eraan komt, betekent dat voor veel motorrijders dat het tijd is om de motor een paar maanden stil te zetten. Dit is begrijpelijk, want kou, sneeuw en ijzel op de weg maken het motorrijden niet alleen minder fijn, maar ook gevaarlijker. Om in het voorjaar weer zorgeloos de weg op te gaan, is het belangrijk om je motor goed voor te bereiden op de winterstop. Lees meer over hoe je je motor voorbereidt op een winterstop en waar je nog meer rekening mee moet houden bij een winterstop.

Zo bereid je je motor voor op de winterstop

Om je motor in het voorjaar weer in goede staat uit de winterstalling te halen, is het belangrijk om deze maatregelen te nemen:

Maak je motor schoon

Begin met het goed schoonmaken van je motor. Vocht en viezigheid kunnen namelijk de lak, metalen onderdelen en elektronica aantasten. Gebruik hiervoor een mild schoonmaakmiddel speciaal voor motoren. Zorg er verder voor dat alle plekken goed droog zijn voordat je de motor opbergt. 

Controleer en vul de vloeistoffen aan

Check de olie en ververs deze als dat nodig is. Oude olie kan namelijk je motor beschadigen tijdens het stallen. Hetzelfde geldt ook voor de koel- en remvloeistof. Vet ook je ketting in. Deze is heel roestgevoelig en zo hou je de schakels flexibel.

Brandstoftank vullen

Wanneer je motor een lange periode stilstaat, kan de brandstof verouderen. Daarnaast kan er bij een te lege brandstoftank roestvorming ontstaan. Vul de brandstoftank daarom goed bij voordat je de motor stalt. Je kunt ook een brandstofstabilisator toevoegen, hiermee behoudt de brandstof zijn kwaliteit gedurende de winterstop van je motor.

Je motor beschermen tegen vocht

Bescherm je motor tegen vocht door het af te dekken met een ademende hoes. Zo kan er geen roest ontstaan. Een goed geïsoleerde garage of overdekte stalling is het beste. Maar met een goede hoes kun je je motor ook veiliger buiten stallen.

Beveilig je motor

Of je de motor binnen of buiten stalt: het is altijd belangrijk om je motor goed te beveiligen. Want ook tijdens de winterstop kan je motor gestolen worden. Zet je motor vast met een ART-kettingslot uit categorie 4 of 5 aan een object, zoals een paal of hekwerk. En installeer SCM-beveiliging voor je motor. Zo kun je je motor in de winter met een gerust hart stallen.

Onderhoud tijdens de winterstop

Ook tijdens de stalling heeft je motor onderhoud nodig. Zo loopt de accu van een motor langzaam leeg als je deze langere tijd niet gebruikt. Om te voorkomen dat de capaciteit van de accu achteruitgaat, moet je de accu regelmatig opladen. Dit kan bijvoorbeeld met een druppellader. Daarnaast kunnen motorbanden vervormen als de motor te lang stilstaat. Het beste is om de banden van de grond te plaatsen. Lukt dat niet? Verhoog dan je bandenspanning met 0,5 bar en draai het wiel zo nu en dan, zodat een andere deel van de band op de grond staat. 

Zorg dat je motor verzekerd blijft tijdens de winterstop

Veel mensen denken dat ze tijdens een winterstop hun motor niet hoeven te verzekeren. Maar dat is niet waar. Zelfs wanneer jouw motor niet de weg op komt, is een verzekering belangrijk. Tijdens het stallen kan je motor namelijk schade oplopen door brand of gestolen worden. Daarnaast ben je ook flexibeler als je je motor het hele jaar door verzekert. Stel dat er een zachte winterdag is en je besluit een spontaan ritje te maken. Dan hoef je je geen zorgen te maken over of de motor verzekerd is of niet.

Wegenbelasting tijdens de winterstop

Moet je eigenlijk wegenbelasting blijven betalen als de motor in de winter stilstaat? In Nederland hoef je alleen geen wegenbelasting te betalen als je het kenteken (tijdelijk) schorst. In dat geval mag je de motor dan ook niet op een openbare weg parkeren of gebruiken. Wil je dus af en toe een rit maken tijdens een mooie winterdag? Dan is het aan te raden om je kenteken niet te schorsen en dus wegenbelasting te blijven betalen.

Je motor weer opstarten na de winterstop

Na een lange winterstop kan het best spannend zijn om je motor weer op te starten. Het kan zo zijn dat je motor niet wil starten na de winterstop. Bijvoorbeeld door een lege accu of oude brandstof. Controleer voordat je de motor start dus alle vloeistoffen en de accu. Als je alle voorbereidingen goed hebt gedaan, zou de motor in principe snel moeten starten. Zorg ervoor dat je de motor rustig laat warm draaien en maak eerst een korte testrit om alles te controleren. Geef jezelf tijdens de testrit ook de tijd en ruimte om weer te wennen aan de motor. Het kan namelijk wat onwennig zijn als je een tijdje niet hebt gereden. Wees ook extra alert. tijdens de testrit. 

Wat te doen als je motor niet wil starten na de winterstop?

Het kan natuurlijk gebeuren dat, ondanks alle voorbereidingen, je motor niet wil starten na de winterstop. Dit kan verschillende oorzaken hebben, zoals een lege accu, oude brandstof of vocht in de ontsteking. Controleer of de accu goed is opgeladen en of er verse brandstof in de tank zit. Lukt het dan nog steeds niet om de motor op te starten? Overweeg dan om professionele hulp in te schakelen om je motor weer probleemloos te laten starten.

Lees meer over motor en de winter