Back-ups kunnen je redding zijn
Ook al wil je alleen in huis halen wat goed voelt, het kan gebeuren dat je een keer gedupeerd raakt door cyberproblemen. Wanneer je niet meer bij je bestanden kunt, merk je pas hoe belangrijk het is om daar een actuele reservekopie van te hebben. We vertellen je graag meer over back-ups.
Back-up: betekenis en praktijk
Stel je voor dat je voor je huis staat en naar binnen wilt, maar je bent je sleutel kwijt. Dan ben je heel blij dat je een reservesleutel bij je buren hebt achtergelaten, zodat je alsnog in je huis kunt. Zo moet je een back-up zien: het is een reservekopie van je digitale bestanden. Als je onverhoopt besmet raakt met een computervirus of een cryptolocker die al je bestanden versleutelt, dan kan een back-up je reddingslijn zijn. Op voorwaarde dat deze natuurlijk actueel is.
Belangrijk om te noemen: back-ups zijn echt kopieën van je bestanden, dus niet de cloudopslag of webserver waar je zelf in werkt. Een back-up is altijd gescheiden van je originele bestanden, zodat je geen problemen ondervindt met je back-upbestanden als je originele bestanden gecompromitteerd zijn.
Hoe maak je regelmatig een goede back-up?
- Zorg dat je elke dag de reservekopie vernieuwt
Elke dag zijn je bestanden in beweging. Je downloadt nieuwe dingen, je past bestaande bestanden aan en je maakt nieuwe documenten aan. Daarom is het belangrijk dat je elke dag een back-up maakt van al je bestanden. Dat kan met de back-upfunctie in je besturingssysteem of met aparte software. Je kunt het ook handmatig doen, maar dan moet je er wel elke dag aan denken. - Maak meerdere back-upvarianten
Een online back-up is heel handig, zeker als die automatisch geüpdatet wordt. Dan hoef je er niet aan te denken. Daarnaast raden we je aan om ook een fysieke back-up te maken op een externe harde schijf. Die bewaar je vervolgens op een andere locatie, zodat bij brand of fysieke diefstal niet alles verloren gaat. - Test of je back-up goed is
Zodra het nodig is, moet je back-up beschikbaar zijn. Maar is de kwaliteit van de bestanden wel goed? Dat weet je pas als je ze daadwerkelijk terugzet. Test dit dus regelmatig. Hoe gemakkelijk vind je de bestanden en zet je ze terug? Daar kom je pas achter als je een oefensessie plant.
Wil je geen cyberzorgen meer? Word CyberGerust!
Als lid van Univé heb je 24/7 gratis toegang tot onze cyberhelpdesk. Ben jij slachtoffer van cybercriminaliteit, of verkeer je in een situatie die jij niet vertrouwt? Bel dan direct met 0592 74 22 22 om het probleem zo snel mogelijk op te lossen en verdere schade te voorkomen.
We staan voor je klaar met tips, beantwoorden je vragen als je twijfels hebt over iets en helpen je verder wanneer je gedupeerd bent door een cybercrimineel. Word ook CyberGerust!