Brommer invoeren vanuit buitenland
Wil jij een brommer uit het buitenland kopen, bijvoorbeeld een Tomos, Puch, Solex of Zundapp? Dan is het mogelijk om deze in te voeren naar Nederland. Maar wat zijn eigenlijk de regels rond het invoeren van een brommer uit het buitenland? En welke voorwaarden zijn hieraan verbonden? Univé legt het je graag uit, zodat jij je brommer volgens de juiste regels kunt invoeren.
Voorwaarden invoeren brommer vanuit buitenland
Wil jij een brommer invoeren uit het buitenland? Om dit legaal te doen, moet je zelf aan een aantal voorwaarden voldoen. Welke? We zetten ze voor je op een rij. Je moet:
16 jaar of ouder zijn
Ingeschreven staan in de Basisregistratie Personen (BRP)
Persoonlijk verschijnen om te tekenen voor de brommer
Als je de brommer niet voor persoonlijk, maar zakelijk gebruik wilt invoeren, moet je ook op een paar dingen letten. Dan kun je de brommer op naam van een bedrijf registreren. Deze dingen zijn:
Het bedrijf moet een in Nederland geregistreerde rechtspersoon zijn
Je moet tekenbevoegdheid hebben namens het bedrijf om te tekenen voor de brommer
Vanuit waar brommer importeren
Als je een brommer wilt invoeren vanuit het buitenland, maakt het uit vanuit welk gebied deze komt. Voor het importeren van een brommer vanuit een EU- of EVA-land gelden namelijk andere regels dan voor het invoeren van een brommer van buiten deze gebieden. Een EVA-land is een land binnen de Europese Vrijhandels Associatie: hieronder vallen Noorwegen, IJsland, Liechtenstein en Zwitserland. Wat de regels per gebied zijn, leggen we je hieronder uit.
Importeer je een bromfiets vanuit een EU- of EVA-land? Dan moet je hiervoor een Nederlands kenteken aanvragen, voordat je er in Nederland op mag rijden. Hiervoor moet de brommer wel eerst gekeurd worden door de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Zo kan worden vastgesteld of de brommer voldoet aan de Nederlandse veiligheidseisen. Je brommer laten keuren doe je bij een RDW-keuringsstation. Hiervoor moet je het buitenlandse kentekenbewijs en je legitimatie meenemen.
Is je brommer goedgekeurd? Dan ontvang je van de RDW een nieuw kentekenbewijs en tenaamstellingscode. Vanaf dit moment ben je ook verplicht om je brommer tenminste WA te verzekeren. Wanneer je brommer een Nederlands kenteken heeft en verzekerd is, mag je hiermee de weg op.
Is je brommer niet goedgekeurd, bijvoorbeeld omdat de uitlaten of luchtfilters niet voldoen aan de Nederlandse regels? Dan moeten er bij de garage aanpassingen gedaan worden aan de brommer om dit te verhelpen. Na deze aanpassingen moet de brommer herkeurd worden. Als je brommer dan wel aan de eisen voldoet, krijg je alsnog een Nederlands kenteken.
Ook als je een brommer wilt invoeren van buiten de EU, moet deze eerst gekeurd worden. Hiervoor moet je in de meeste gevallen naar het RDW-testcentrum in Lelystad voor een uitgebreidere keuring. Brommers die buiten EU- of EVA-landen zijn gemaakt hebben namelijk een grotere kans om niet te voldoen aan de Nederlandse veiligheidseisen.
Je kunt met jouw brommer van buiten de EU ook naar een ander RDW-keuringsstation als:
je de brommer invoert als verhuisgoed
de brommer al eerder een Nederlands kenteken heeft gehad
de brommer voor 01/01/2006 voor het eerst op de weg is gekomen
de brommer een Europese typegoedkeuring heeft (vraag dit na bij de fabrikant of importeur)
Brommer meenemen bij verhuizen naar Nederland
Als je naar Nederland verhuist vanuit een ander EU- of EVA- land, kun je nog tijdelijk met de buitenlandse kentekenplaat rijden. Bij de Belastingdienst kun je navragen hoe lang dit nog mogelijk is. Verhuis je vanuit een niet- EU- of EVA-land? Neem dan het invoerdocument (met aantekening ‘verhuisgoed’) mee. Je brommer moet wel zo snel mogelijk gekeurd worden, zodat je hier een Nederlands kenteken voor kunt krijgen. Bij goedkeuring door de keuringsdiensten en de Belastingdienst ontvang je je Nederlandse kentekenbewijs.
Keuringsdocumenten en kentekenbewijs
Als je je brommer laat keuren, moet je hiervoor de juiste documenten bij je hebben. Neem in elk geval altijd een geldig legitimatiebewijs mee. Verder moet je ook het buitenlandse kenteken bij je hebben. Als je brommer goedgekeurd is, ontvang je een Nederlands kentekenbewijs en tenaamstellingscode. De kentekenplaat moet je zelf laten maken bij een erkende fabrikant. Wanneer je deze op je brommer hebt geplaatst en je minimaal een WA-verzekering hebt afgesloten, mag je met de bromfiets rijden in Nederland.
Vragen? Neem contact op
Zit je nog met vragen over hoe je een brommer moet invoeren of welke documenten je hierbij nodig hebt? Daarvoor kun je altijd contact opnemen met onze klantenservice. Wij helpen je graag verder.