Helmplicht voor brom- en snorfiets
Wanneer je op je brommer of snorfiets stapt, is het verplicht om een bromfietshelm te dragen. Deze plicht staat sinds 1 januari 2023. Door een helm te dragen verminder je de kans op (ernstig) hoofdletsel bij een ongeval. Bovendien is het ook voor je passagiers verplicht om een helm te dragen.
Helmplicht bromfiets
Het is wettelijk verplicht om een bromfietshelm te dragen. Met een bromfiets mag je namelijk tot 45 km/u rijden op de rijbaan en 30 km/u op het fiets/bromfietspad. Met deze snelheden kan een val of botsing tot ernstige verwondingen leiden. Daarom is het belangrijk om je goed te beschermen met een stevige helm. De helmplicht geldt ook voor je snorfiets, elektrische scooter en elektrische brommer.
Je dient niet alleen een helm te dragen op de bromfiets, deze moet ook goed vastgezet zijn. Als je helm niet goed is vastgezet, biedt deze namelijk onvoldoende bescherming. Draag je helemaal geen helm tijdens je rit? Dan riskeer je een boete van €100.
Snorfiets ombouwen naar een bromfiets?
Zodra je snorfiets is omgebouwd tot bromfiets en deze als bromfiets geregistreerd staat bij de RDW, moet je de wijziging aan ons doorgeven. Let op: doe dit voordat je met je omgebouwde snorfiets de weg op gaat. Omdat de bromfiets na het ombouwen afwijkt van de oorspronkelijk verzekerde snorfiets, ben je niet verzekerd bij schade. De eventuele financiële gevolgen hiervan kunnen groot zijn en wegen niet op tegen de (doorgaans) hogere premie die je gaat betalen.*
* Een bromfiets mag harder rijden dan een snorfiets, waardoor schades bij een aanrijding hoger zijn. De premie voor een bromfiets is daarom vaak hoger dan die voor een snorfiets.
Welke helm voor je brom- of snorfiets?
Wat voor helm moet je dan dragen op je brom- of snorfiets? Je hebt de keuze uit drie verschillende type helmen. Dit zijn de integraalhelm, de jethelm, en de systeemhelm. Deze zijn verkrijgbaar in een bromfiets- of scooterwinkel. Al deze types helmen zijn toegestaan om op de bromfiets te dragen, zolang ze voldoen aan de Europese ECE-norm. Wil je met je skihelm op je scooter? Dit is toegestaan, mits de skihelm het ECE-keurmerk bevat, check dit vooraf want vaak is dit niet het geval.
Hiervoor kun je het beste een goedgekeurde helm kiezen. Deze kun je herkennen aan een cirkel op de helm met de hoofdletter E erin. Achter de E staat een cijfer, en elk cijfer staat voor een EU-land. In Nederland krijgen goedgekeurde helmen het cijfer 4. Vaak vind je het ECE-label op de kinband of aan de binnenkant van de helm.
Daarnaast is het ook belangrijk dat je bromfietshelm goed past. Als je helm te groot of te klein is, zit deze niet comfortabel en biedt deze niet de optimale bescherming. Een goede pasvorm zorgt voor meer comfort en verkleint de kans dat de helm verschuift of losraakt. Het dragen van de juiste maat helm is dus erg belangrijk voor je veiligheid.
Op onderstaande foto draagt de bestuurder een goedgekeurde jethelm.
Een tweedehands helm kopen
Kies je voor een tweedehands helm in plaats van een nieuw exemplaar? Bijvoorbeeld omdat je een tweedehands bromfiets koopt en daarbij ook een tweedehands helm meekrijgt? Controleer deze voor het dragen dan goed op schade. Deze is niet altijd aan de buitenkant zichtbaar. Als de helm deuken heeft door een eerdere val, is dit vaak te voelen aan de binnenkant van de helm. Controleer de helm hier dus eerst op deuken en schade. Als de helm beschadigd is door klappen die de vorige eigenaar ermee heeft opgelopen, kan het namelijk zijn dat de helm minder goed bescherming biedt. Wij raden dan ook aan om altijd een nieuwe helm te kopen. Zo weet je zeker dat je hoofd goed beschermd is bij een val.
Bromfietshelm verzekeren
Wil je je bromfietshelm goed verzekeren? Als je een WA+ of All Risk bromfietsverzekering afsluit bij Univé, is schade aan je helm – samen met die van je passagier – meeverzekerd tot een bedrag van €250. Hieraan zijn geen extra kosten verbonden. Ben je benieuwd hoe hoog je premie uitvalt met de bromfietsverzekering die past bij jouw situatie?