Zwarte zaterdag
De dag die je het liefste wil vermijden in het verkeer: zwarte zaterdag. Met deze term wordt de gevreesde zomerse topdrukte in het verkeer uitgedrukt. Op deze dagen stappen mensen massaal in hun auto op weg naar hun vakantiebestemming. Wanneer deze zwarte zaterdagen per vakantieland zijn en welke voorbereidingen je moet treffen, lees je op deze pagina.
Wanneer is zwarte zaterdag?
Wanneer het zwarte zaterdag is, wisselt per jaar en per land. Over het algemeen vallen zwarte zaterdagen in de weekenden van juli en augustus in de zomervakantie. Via de verkeersdruktekalenders van de ANWB kun je precies zien wat de verwachte zwarte zaterdagen per vakantieland zijn.
De zwarte zaterdag voor Frankrijk
De zwarte zaterdag in Frankrijk valt meestal in het laatste weekend van juli en het eerste weekend van augustus. Op welke dagen de zwarte zaterdag in Frankrijk dit jaar valt, vind je terug in de verkeersdruktekalender.
De zwarte zaterdag voor Duitsland
In Duitsland is het op vrijwel alle zaterdagen van juli en augustus druk op de weg. Tot en met augustus heeft het verkeer richting het zuiden te maken met extreme drukte. Plan je reis naar Duitsland dan ook met de verkeersdruktekalender.
Tips voor zwarte zaterdag
Files zijn in het hoogseizoen - en zeker op een zwarte zaterdag - haast onvermijdelijk. Om de ergste verkeersdrukte te voorkomen, is het beter om de ‘zwarte zaterdagen’ helemaal te vermijden. Vertrek bijvoorbeeld op de vrijdag ervoor of de maandag erna. Past dit niet in je reisschema? Volg dan de volgende tips om de ergste drukte te voorkomen:
● Vertrek niet te vroeg
Veel mensen vertrekken vroeg om de files te vermijden. Hoewel je misschien denkt dat je op deze manier de files voor bent, is dit niet het geval. Op het moment dat je Duitsland of Frankrijk binnenrijdt, sluit je weer achter in de rij. Door wat later weg te gaan, rijd je achter de - inmiddels oplossende - files aan.
● Zorg voor voldoende eten en drinken in de auto
Sta je in de file, dan kan het eerstvolgende wegrestaurant lang op zich laten wachten. Neem daarom voldoende eten en drinken mee.
● Regel een tolbadge
Bij tolpoortjes kunnen de wachtrijen flink oplopen. Door met een tolbadge te betalen, kun je veel tijd besparen. Met dit elektronische apparaatje betaal je automatisch voor de tolwegen in Frankrijk, Italië, Spanje en Portugal zonder te stoppen bij de tolpoorten. De tolbadge kost ongeveer € 20,-. Daarnaast betaal je maandelijks € 3,- voor de maanden waarin je gebruikmaakt van de tolbadge. Een creditcard is ook een snelle manier om tol te betalen.
● Ga van de snelweg af voor een pauze
Plan regelmatig pauzes tijdens je reis. Doe dit niet langs de drukke tankstations langs de snelweg, maar in een dorpje buiten de snelweg. Zo ben je de file even uit en kun je een leuke tussenstop maken tot het wat minder druk op de weg is. Neem tijdens deze pauze ook even de tijd om je auto weer vol te tanken. Brandstof is hier namelijk een stuk goedkoper dan op de snelweg.
● Reis in twee dagen in plaats van één
Door je reis op te knippen in twee dagen kom je relaxter aan op je vakantiebestemming. Onderweg overnachten betekent ook dat de vakantie dan al een beetje begint.
● Ga goed voorbereid op pad
Check het oliepeil, de koelvloeistof en de bandenspanning voordat je op pad gaat. Zorg er daarnaast voor dat de airco van je auto goed functioneert. Zo sta je een stuk relaxter in de file.
Zorgeloos op reis met Univé
Tijdens je reis naar je vakantiebestemming wil je natuurlijk niet met pech komen te staan. Met onze aanvullende dekking Pechhulp Buitenland ben je verzekerd van hulp bij pech, diefstal en een ongeval met je auto en/of aanhanger in het buitenland.