Winterbanden in de zomer
Stel, het is zomer en je hebt nog winterbanden onder je auto. Is het wel veilig om in de zomer met winterbanden de weg op te gaan? En wat voor effect heeft het op je rijervaring als je geen zomerbanden gebruikt in de zomer? Univé legt het je haarfijn uit.
Rijden met winterbanden in de zomer: is dit toegestaan?
Je vraagt je misschien af: mag ik met winterbanden in de zomer rijden? Het antwoord is ja: je bent dus niet verplicht om in de zomer met zomerbanden te rijden. Datzelfde geldt voor winterbanden in de winter. Gebruik je geen geschikte banden voor het seizoen? Dan riskeer je geen boete. Rijden met winterbanden in de zomer heeft ook geen invloed op je verzekering. Maar of het verstandiger en veiliger is om de juiste banden te gebruiken voor het seizoen? Dat zeker.
Let op: voor andere landen in Europa gelden hiervoor andere regels. Lees je dus voordat je naar het buitenland vertrekt goed in.
Lees ook over verplichte voorwerpen in Frankrijk of verplichte voorwerpen in België.
Nadelen van winterbanden in de zomer
Hoewel het niet illegaal is om in de zomer gebruik te maken van winterbanden, is het niet de veiligste keuze. Deze banden zijn namelijk niet geschikt voor warm weer. Dit heeft gevolgen voor je rijervaring en de veiligheid op de weg. Welke? Univé zet ze voor je op een rij.
Winterbanden hebben een speciaal profiel en rubber. Deze zijn zo gemaakt dat ze geschikt zijn voor lage temperaturen en gladheid. Is het warm en droog buiten? Dan hebben deze banden een langere remweg dan zomerbanden. Hoe hoger de temperatuur is, hoe langer de remweg wordt.
Stel het is 15°C en je rijdt 50 km/u. Wil je remmen? Dan sta je met zomerbanden binnen 12 meter stil. Met winterbanden sta je dan pas na 14 à 15 meter stil. Dat laat dus al een duidelijk verschil zien. Is er een hittegolf met temperaturen van 35°C? Dan remmen winterbanden zelfs tot 30% minder goed dan zomerbanden. Het verschil in remweg tussen winterbanden en zomerbanden kan zorgen voor gevaarlijke situaties in het verkeer. Als je auto niet op tijd stilstaat, kun je tegen andere voertuigen of stilstaande objecten aan botsen.
Winterbanden zijn niet gemaakt voor zomerse weersomstandigheden. Daardoor is de wegligging van je auto ook slechter met winterbanden in de zomer. Het profiel van winterbanden heeft namelijk minder grip op de weg bij hoge temperaturen. Daardoor ligt je auto minder stabiel op de weg tijdens het rijden, en vlieg je sneller uit de bocht. Dat is erg gevaarlijk.
Als het regent, loop je bovendien een groter risico op aquaplaning. Daarom is het verstandig om in de zomer gebruik te maken van geschikte zomerbanden.
Gebruik je winterbanden in de zomer? Dan slijten je banden sneller. Dat is logisch, vanwege de langere remweg. Omdat je langer remt, wordt het rubber van je banden afgeschuurd. Het profiel van de winterbanden wordt daardoor minder. Je hebt dan dus minder grip op de weg. Zowel in de winter als in de zomer is het slim om te checken of je banden het juiste minimum bandenprofiel hebben.
Dan is er nog een bijkomend probleem. Als het weer winter wordt en je hebt de hele zomer op je winterbanden gereden, zijn ze al flink versleten. Tijdens de koude en gladde weersomstandigheden van de winter heb je het profiel van je winterbanden hard nodig. Is dit tijdens de zomer afgesleten? Dan werken je winterbanden minder goed, juist op het moment dat je ze nodig hebt. Dit vergroot slipgevaar en ongelukken bij gladheid op de weg.
Een winterband heeft een grotere rolweerstand dan een zomerband van hetzelfde formaat. Dat betekent dat er meer energie nodig is om een winterband rollende te houden. Daardoor verbruikt je auto meer brandstof als je op winterbanden rijdt dan als je op zomerbanden rijdt. Ook de CO2-uitstoot van je auto is daardoor hoger. Om deze reden is het niet verstandig - of milieuvriendelijk - om winterbanden in de zomer te gebruiken.
Veilig op Weg met Univé
Bij Univé vinden we verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Daarmee krijg je inzicht in je rijgedrag en leer je veiliger rijden. Je kunt een premiekorting van maximaal 10% verdienen op je autoverzekering. Dat is Veilig op Weg van Univé.