De betekenis van verkeersborden
Op jouw dagelijkse route kom je ze in veel vormen, kleuren en maten tegen: verkeersborden. Denk bijvoorbeeld aan borden die de snelheidslimiet aangeven, maar ook onderborden en matrixborden. Deze zijn nodig voor een veilige doorstroom van het verkeer. Maar wat betekenen al die borden ook alweer? Je leest het op deze pagina. Op deze pagina leggen we je de betekenis van veelvoorkomende verkeersborden uit.
Een verkeersbord snel herkennen
Verkeersborden hebben allemaal een herkenbare vorm en/of kleur. Zo kun je van veraf al zien welk soort verkeersregel eraan zit te komen: een verbod, voorrang of een waarschuwing.
Zo zien de verschillende borden eruit:
Verbodsbord: een wit, rond bord met een rode rand. Bijvoorbeeld bij een weg waar je niet in mag rijden of waar een snelheidslimiet geldt.
Gebodsbord (een regel/bevel): een blauw rond bord met een wit icoon. Bijvoorbeeld een bord dat aangeeft dat er een verplichte rijrichting is.
Eenrichtingsbord of aanduidingsbord: een blauw, rechthoekig bord met een wit icoon.
Waarschuwingsbord: een wit, driehoekig bord met een rode rand. Bijvoorbeeld een bord dat waarschuwt voor een gladde weg bij regen.
Voorrangsborden: deze borden hebben afwijkende vormen. Denk aan de gele borden in ruitvorm met een witte rand. Ook de witte, omgekeerde driehoekige borden met een rode rand zijn herkenbaar als voorrangsborden.
Voorrangsborden
Deze borden geven aan welke weggebruikers voorrang hebben. Dit kan bijvoorbeeld een stopbord zijn: dit is een achthoekig rood bord met 'stop’ erop. Als je dit bord ziet, moet je stoppen en voorrang verlenen aan andere weggebruikers. Een geel, ruitvormig bord met witte rand geeft juist weer aan dat je op een voorrangsweg rijdt. Dan moeten andere weggebruikers jou voorrang verlenen. Aan het einde van een voorrangsweg zie je hetzelfde bord, maar dan met drie schuine zwarte strepen erdoor.
Het witte driehoekige bord met rode rand (punt naar beneden) geeft aan dat je voorrang moet verlenen aan bestuurders op de kruisende weg. Witte driehoekige borden met rode rand (punt naar boven) en een zwart kruis in het midden geven een voorrangskruispunt aan.
Waarschuwingen
Witte driehoekige borden met rode rand geven een waarschuwing aan. Een bord met twee zwarte hobbels in het midden geeft bijvoorbeeld een slecht wegdek aan. Een bord met een naar links of naar rechts gebogen streep, of een s-vorm, geeft een scherpe bocht aan die gevaarlijk kan zijn. Er is ook een bord dat waarschuwt voor gevaarlijke kruispunten: dit bord heeft een zwarte 'x’ in het midden.
Deze borden kunnen ook waarschuwen over bepaalde verkeerssituaties. In de buurt van scholen zie je bijvoorbeeld wel eens een waarschuwingsbord met kinderen erop. Hier moet je extra goed opletten, omdat hier kinderen onverwachts kunnen oversteken of spelen op straat. Een ander veelvoorkomend waarschuwingsbord is dat met een heuveltje, met daarnaast een persoon die een schop vasthoudt. Dit bord waarschuwt voor wegwerkzaamheden.
Gebodsborden
Gebodsborden, blauwe ronde borden met witte rand, geven vaak een verplichte rijrichting aan. Bij rotondes bijvoorbeeld zie je meestal een bord met drie witte pijlen die rechtsom in een cirkel lopen. Dit geeft de rijrichting aan op de rotonde. Een gebodsbord met een pijl schuin naar beneden geeft aan dat je het bord alleen aan die kant mag passeren. Als je dit niet doet, rijd je de verkeerde helft van de weg op en ga je mogelijk spookrijden.
Verbodsborden
Een verbodsbord, een wit rond bord met rode rand, geeft aan dat iets niet mag. Een verbodsbord met een getal in het midden geeft aan dat je niet harder mag rijden dan die snelheid. In sommige steden staan verbodsborden met de tekst ‘milieuzone’. Alleen voertuigen die weinig luchtvervuiling veroorzaken, zoals schone auto's, brommers en scooters, mogen hier rijden. Rijd je met een vervuilend voertuig de milieuzone in? Dan kun je een boete voor het rijden in een milieuzone krijgen.
Er zijn ook verbodsborden met een icoon van een voertuig in het midden, bijvoorbeeld een auto. Dan mag je deze weg niet in rijden met dit type voertuig. Daarnaast komt ook het verbodsbord zonder icoon of tekst in het midden veel voor. Dit bord geeft aan dat je met geen enkel type voertuig deze weg in mag.
Eenrichtingsborden
Een veelvoorkomend type verkeersbord is het eenrichtingsbord. Dit is een rood rond bord met een witte horizontale streep in het midden. Dit geeft aan dat je vanaf de richting van het bord niet deze weg in mag rijden. Aan de andere kant van de eenrichtingsweg zie je een blauw vierkant bord met een pijl. Aan deze kant mag je juist wel de eenrichtingsweg in rijden.
Onderborden
Het komt wel eens voor dat een verkeersbord aangevuld is met een onderbord. Hiermee wordt het verkeersbord nog extra verduidelijkt. Op dit (vaak) witte, rechthoekige bordje staat met tekst of symbolen aangegeven welke regel of uitzondering extra geldt. Denk bijvoorbeeld aan een bordje dat aangeeft dat een verkeersbord niet geldt voor fietsers of voetgangers.
Matrixborden
Matrixborden zijn de digitale borden die je boven of naast de snelweg ziet hangen. Deze werken hetzelfde als gewone verkeersborden, maar worden aangepast aan de situatie op de weg. Is het bijvoorbeeld erg druk op de weg waar je rijdt? Dan geeft het matrixbord een lagere maximumsnelheid aan dan de borden naast de weg.
Ook geeft een matrixbord aan of een bepaalde rijstrook afgesloten is. Bijvoorbeeld wanneer er een stilstaand voertuig op een rijstrook staat.
Als je verkeersborden negeert
Het is belangrijk om goed te letten op de verkeersborden. Als je een verkeersbord negeert, krijg je een boete van de politie als je aangehouden wordt. Deze begint al bij € 110 en kan oplopen tot meer dan € 1.000, afhankelijk van de regel die je overtreedt. Raadpleeg de boetebase van het Openbaar Ministerie voor de precieze boetebedragen.
Veilig op weg met Univé
Veiligheid in het verkeer is voor Univé erg belangrijk. Als je een autoverzekering hebt bij Univé, kan veilig rijden je korting opleveren op jouw premie. Kies hiervoor de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg. Met deze dekking en de Univé App kun je hoog scoren met jouw verantwoorde rijgedrag en een korting verdienen van maximaal 10%.