Ga naar inhoud

Tips om het meeste uit je hybride auto te halen

Hybride auto’s hebben zowel een verbrandingsmotor als een elektromotor. Door op de elektromotor te rijden, kun je veel brandstof besparen. Dit levert voordelen voor het milieu én je portemonnee op. Met de volgende tips haal je het meeste uit je hybride auto.

Heb je nog geen hybride auto, maar wil je er wel graag een kopen? Bekijk dan ook onze pagina over waar je op moet letten bij het kopen van een hybride.

Hoe werkt een hybride auto?

Een volledig hybride auto wisselt automatisch tussen de twee brandstofbronnen: benzine en het elektrische accupakket. Zo kun je in de stad volledig elektrisch rijden, en voor lange afstanden alleen gebruikmaken van de brandstofmotor. Bij een milde hybride werkt de elektromotor samen met de brandstofmotor. Hierbij is het niet mogelijk om volledig op elektriciteit te rijden. Een plug-in hybride kan in tegenstelling tot de hybride auto opladen via het stopcontact. Als de accu leeg is, wordt de brandstofmotor ingeschakeld.

Hybride auto opladen door regeneratief remmen

Een hybride auto zonder laadmogelijkheid laad je op door regeneratief remmen. Hierbij wordt de energie die vrijkomt bij het afremmen opgeslagen in de accu. Door regeneratief remmen gaat er minder energie verloren en wordt de actieradius vergroot. Zo rijd je zuiniger en bespaar je brandstof.

Je hebt verschillende standen in de auto die bepalen hoeveel energie je terugwint bij het loslaten van het gaspedaal. In de laagste stand wordt niet of nauwelijks afgeremd op de elektromotor en blijft de auto soepel doorrollen. In de hoogste stand heb je het rempedaal alleen nodig om volledig tot stilstand te komen of bij onverwachte situaties. In deze stand win je de meeste energie terug.

Niet iedere auto geeft je de controle over regeneratief remmen. Bij een aantal merken, zoals Hyundai en Kia, kun je met behulp van peddels bij het stuur zelf instellen hoeveel je afremt bij het loslaten van het gaspedaal. In andere auto’s is dit een vaste instelling.

Een plug-in hybride efficiënt rijden

Om zo veel mogelijk elektrisch te rijden, is het essentieel om je plug-in hybride vaak op te laden. Plug-in hybrides kunnen worden aangesloten op een laadpaal. Zo wordt de batterij sneller opgeladen dan tijdens regeneratief remmen.

Om een plug-in hybride efficiënt te rijden, moet je de elektrische actieradius van de auto kennen. Die ligt meestal tussen de 30 en 70 kilometer. Houd bij de aanschaf van een nieuwe auto rekening met de afstanden die je meestal rijdt. Als je met je hybride auto een groot deel elektrisch aflegt, kun je veel brandstof besparen.

Tips om het meeste uit de actieradius te halen

In de actieradius van de hybride auto maken we onderscheid tussen de elektrische actieradius en het totale bereik van de auto. De elektrische actieradius is afhankelijk van het type hybride auto. Zo kan een hybride auto slechts enkele kilometers volledig elektrisch afleggen, terwijl een plug-in hybrid tot wel 100 kilometer af kan leggen. Dit is afhankelijk van het model, het gewicht en de snelheid van het rijden. Het gemiddelde totale bereik van een hybride auto (met elektriciteit én brandstof) ligt tussen de 700 en 900 kilometer.

In de praktijk ligt het aantal elektrisch gereden kilometers vaak lager dan het aantal dat wordt opgegeven door de fabrikant. Dit komt doordat de fabrikant de cijfers baseert op ideale omstandigheden. Zo wordt er bijvoorbeeld geen rekening gehouden met temperatuur buiten of het gebruik van de airco of verwarming. Toch kun je zelf een aantal dingen doen om de actieradius van je hybride auto te vergroten:

  • Speel op tijd in op het verkeer en laat de auto uitrollen.
  • Maak gebruik van de eco-modus om het energieverbruik te verminderen.
  • Rijd rustig en gebruik cruisecontrol om een constante snelheid aan te houden op de snelweg.
  • Rem zo min mogelijk om de batterij op te laden.
  • Laad een plug-in hybride regelmatig op.
  • Zorg voor de juiste bandenspanning van je auto.

Meer weten over hybride auto’s?

Ben je op zoek naar een hybride auto en wil je weten wat er nog meer bij komt kijken? Neem dan ook eens een kijkje op deze pagina’s: