Schade aan een geparkeerde auto: wat dekt de verzekering?
Het kan gebeuren dat je met jouw auto per ongeluk tegen een geparkeerde auto aanrijdt, of dat iemand schade toebrengt aan jouw geparkeerde auto. Maar wat als je schade aan je geparkeerde auto hebt zonder een bekende dader? En hoe wordt deze schade gedekt door je autoverzekering? Wat je moet doen bij schade aan een geparkeerde auto en hoe dit is verzekerd, lees je op deze pagina.
Ik heb schade gereden aan een geparkeerde auto
Als je schade aan een geparkeerde auto hebt gereden, is het belangrijk om deze schade snel en goed af te handelen. Maak foto’s van de schade aan beide auto’s en wissel de contactgegevens uit met de eigenaar van het voertuig. Laat een briefje achter met je contactgegevens als de bestuurder van het voertuig niet aanwezig is.
Zodra de tegenpartij contact met je opneemt, is het zaak om het schadeformulier in te vullen. Door het schadeformulier samen in te vullen, voorkom je misverstanden en geef je de tegenpartij geen kans om onwaarheden in te vullen. Dit schadeformulier lever je daarna in bij je autoverzekering. Dit kan online, maar ook schriftelijk.
Met je WA-verzekering ben je verzekerd voor schade die jij veroorzaakt bij een ander. Bij het claimen van schade lever je wel schadevrije jaren in. Dit heeft gevolgen voor jouw premie. Als je ook de schade aan jouw eigen auto wil verzekeren, heb je een All Risk autoverzekering nodig.
Schade aan mijn geparkeerde auto door een onbekende dader
Als je schade hebt aan jouw geparkeerde auto, hoop je dat iemand een briefje heeft achtergelaten. Is dit niet het geval, dan wordt het lastiger om de dader te achterhalen. Doe in dit geval aangifte bij de politie. Zij kunnen de dader proberen op te sporen door getuigen te ondervragen of bewakingsbeelden te bekijken.
Lukt dit niet, dan kun je de schade nog proberen te verhalen bij het Waarborgfonds Motorverkeer. Om in aanmerking te komen voor een vergoeding van het Waarborgfonds moet je aangifte bij de politie hebben gedaan. Verder moet je getuigenverklaringen hebben en aan kunnen tonen dat de schade is ontstaan door een ander motorvoertuig.
Als het Waarborgfonds niks voor je kan betekenen, kun je de schade indienen bij je autoverzekeraar. Als je All Risk bent verzekerd, kun je sowieso terecht bij jouw verzekeraar.
Schade aan mijn geparkeerde auto door een bekende dader
Bij een bekende dader vul je gezamenlijk het schadeformulier in. Ook maak je foto’s van het voertuig en verzamel je de contactgegevens van de getuigen. Het ingevulde schadeformulier wordt door de dader verstuurd naar de verzekering.
Is de schade veroorzaakt door een motorvoertuig, dan kan de schade worden verhaald op de autoverzekering van de dader. Als de schade op een andere manier is veroorzaakt, kan de schade worden verhaald op de aansprakelijkheidsverzekering van de dader.
Schade aan mijn geparkeerde auto door fietser
Schade aan geparkeerde auto’s kan ook worden veroorzaakt door fietsers. Hoewel fietsers in het verkeer beschermd worden, geldt dit niet wanneer een fietser tegen een geparkeerde auto aanrijdt. De geparkeerde auto neemt niet deel aan het verkeer, dus de schade is dan wel te verhalen op de fietser.
Is de dader onbekend? Maak dan foto’s van de schade en doe aangifte bij de politie. Je kunt in dit geval geen beroep doen op het Waarborgfonds, omdat de schade in dit geval niet is veroorzaakt door een ander motorvoertuig.
Schade aan mijn geparkeerde auto en de autoverzekering
Met een WA-verzekering ben je verzekerd bij schade aan anderen. Als je schade toebrengt aan een geparkeerde auto, ben je dus wel verzekerd.
Het kan ook voorkomen dat de schade aan je geparkeerde auto niet is veroorzaakt door een ander motorvoertuig, maar door inbraak of diefstal. Met alleen een WA-verzekering ben je hier niet voor verzekerd, maar met minimaal een WA+-verzekering (Beperkt Casco) wel.
Met een All Risk verzekering ben je ook verzekerd bij schade aan je eigen voertuig. Bijvoorbeeld als je eigen auto ook beschadigd raakt bij een aanrijding met een geparkeerde auto.