Ga naar inhoud

Het gebruiken van een parkeerschijf

Je hebt hem waarschijnlijk in je dashboardkastje liggen: de parkeerschijf. Heb je er geen? Dan is het verstandig om er toch eentje te halen en in je auto te leggen. Zo krijg je namelijk geen boete voor fout parkeren. We vertellen je hoe de kaart werkt, wanneer de parkeerschijf verplicht is en hoe je hem gebruikt.  

Lees ook: Verplicht in de auto in Nederland

Wat is een blauwe zone? 

Een blauwe zone (ook wel parkeerschijfzone genoemd) is het gebied waarin je de parkeerschijf gebruikt. Er gelden dan speciale parkeerregels. Je mag hier gratis parkeren, als je je maar aan de maximale tijd houdt. Ga je daar overheen? Dan kun je een boete krijgen. Een blauwe zone wordt aangegeven met een parkeerbord. Onder dit bord hangt een onderbord met daarop de tijd dat je er gratis mag parkeren. Dit is vaak maximaal twee uur.  

Hoe gebruik ik de parkeerschijf? 

De parkeerschijf mag je gebruiken voor elk voertuig met meer dan twee wielen. Je gebruikt de blauwe parkeerkaart alleen in de blauwe zone waar je je auto parkeert. Het gebruik ervan is simpel: 

  • De aankomsttijd geef je aan door aan de schijf te draaien en het juiste tijdstip bij het pijltje te plaatsen. Je mag je aankomsttijd naar het eerstvolgende hele of halve uur afronden. 

  • Plaats je parkeerschijf onder je voorruit, zodat die duidelijk te zien is. 

  • Zorg ervoor dat je binnen de maximale tijd weer vertrekt. Verschuif je aankomsttijd ook niet zomaar. Besluit je langer op de parkeerplaats te staan dan de maximale tijd? Dan kun je een boete van € 120,- krijgen. 

Waar kan ik een parkeerschijf kopen? 

Parkeerschijven zijn op veel plekken te koop. Je vindt ze in warenhuizen en tankstations. Een parkeerkaart kost vaak niet meer dan € 3,-. Er zijn ook automatische parkeerschijven te koop. Deze mag je niet gebruiken volgens de wet. Ze verplaatsen de aankomsttijd namelijk automatisch. Zoals eerder gezegd kun je dan een boete krijgen. 

Wij hebben ook informatie over parkeerregels