Een ongeluk met een buitenlandse bestuurder: wat nu?
Als je een aanrijding hebt gehad met een andere bestuurder, komt er veel op je af. Denk bijvoorbeeld aan het afhandelen van de schade bij de betrokken verzekeraars en het herstellen van je auto. Maar werkt dat anders als je een aanrijding hebt gehad met een buitenlandse bestuurder? Op deze pagina lees je wat je in die situatie moet doen.
Ongeluk met buitenlandse bestuurder in Nederland
Het kan gebeuren dat je een aanrijding krijgt met een buitenlandse bestuurder die op reis is in Nederland. In zo’n geval geldt het Nederlands recht. Het maakt niet uit waar de andere bestuurder vandaan komt.
Als jij schade hebt opgelopen door het ongeluk, kun je de schade verhalen op de verzekeraar van de buitenlandse bestuurder. Wanneer je samen met de bestuurder het schadeformulier invult, weet je wie de verzekeraar is van de bestuurder.
Verzekeraars in de Europese Unie hebben vaak een Nederlandse vertegenwoordiger. Dat maakt het makkelijker om in contact te komen met de verzekeraar voor de schadeafhandeling. Op de website van het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars kun je opzoeken wie de vertegenwoordiger is en kun je gemakkelijk contact leggen. Als de bestuurder niet uit Europa komt, zul je een schadeclaim rechtstreeks moeten indienen bij de aangesloten verzekeraar.
Ongeluk in het buitenland
Als je een ongeluk krijgt met een buitenlandse bestuurder in het buitenland, dan gelden de regels en wetten van dat land. Als de andere bestuurder de schade heeft veroorzaakt, kun je de schade op dezelfde manier afhandelen als bij een ongeluk in Nederland. Ook dan schakel je met de verzekeraar van de tegenpartij via een vertegenwoordiger. Je kunt dit wel pas opstarten wanneer je weer thuis bent.
Ben je in een land dat niet bij de EU hoort, of IJsland, Liechtenstein, Noorwegen of Zwitserland? Dan moet je de schadeclaim rechtstreeks indienen bij de verzekeraar van de tegenpartij, zonder vertegenwoordiger.
Als jij verantwoordelijk bent voor de schade
Heb je een ongeluk gehad met een buitenlandse bestuurder in Nederland of het buitenland, en ben jij verantwoordelijk? De tegenpartij zal de schadeclaim dan indienen via het groenekaartsysteem. Voor Nederlanders is het Nederlands Bureau Motorrijtuigverzekeraars verantwoordelijk voor de groene kaart en de schadeafhandeling. Zorg er daarom altijd voor dat je de groene kaart in de auto hebt, zeker als je naar het buitenland gaat. In sommige landen is het verplicht om deze in de auto te hebben.
Zorg voor een goede verzekering
Het is belangrijk om een goede autoverzekering te hebben afgesloten. Daarmee kom je niet voor verrassingen te staan als je een aanrijding krijgt, bijvoorbeeld met een buitenlandse bestuurder. Met de aanvullende dekking Rechtsbijstand, kun je rekenen op hulp bij de afhandeling van schade als je een ongeluk hebt gehad met een buitenlandse bestuurder.