Ga naar inhoud

Minimum bandenprofiel

Het rijden met het juiste minimum bandenprofiel is erg belangrijk. Je bandenprofiel zorgt namelijk voor voldoende grip op het wegdek, vermindert de kans op een klapband en reduceert het risico op aquaplaning

Bandenprofiel wettelijk minimum 

De afstand tussen de onderkant van de watergroef tot het bovenste punt van de buitenzool van de autoband (het deel van de band dat in contact komt met de weg), noemen we het bandenprofiel. In Nederland zijn er voor de minimumprofieldiepte van je banden afspraken gemaakt. Wettelijk gezien mag je bij een profieldiepte van minder dan 1,6 millimeter niet meer de weg op.

Echter, het is verstandig om al eerder actie te ondernemen. Denk hierbij aan een bandenprofiel van 3 millimeter of lager. Vanaf dit moment is het raadzaam om je band(en) te vervangen. 

Minimaal profiel winterbanden 

Stel, je kiest in de wintermaanden voor het plaatsen van winterbanden. Dan moet je rekening houden met een andere profieldiepte voor je banden. Bij de aankoop van je nieuwe winterbanden hebben deze een profieldikte van ongeveer 9 mm. Wettelijk gezien zijn er geen aparte afspraken gemaakt voor de minimumprofieldiepte van je winterbanden tegenover je ‘normale’ banden. Voor winterbanden wordt aangeraden een minimale profieldiepte aan te houden van 4 mm. Zo heb je meer grip bij gladheid op de weg. Gebruik overigens geen winterbanden in de zomer. Het profiel zal daardoor sneller gaan slijten, waardoor je ook grip verliest wanneer je wel weer in de wintermaanden gaat rijden.

Ga je met de auto op vakantie naar het buitenland? Dan gelden hier weer andere wettelijke afspraken waar je rekening mee moet houden. 

Minimum bandenprofiel apk 

Wanneer je je auto wegbrengt voor de apk (de Algemene Periodieke Keuring), dan wordt auto op verschillende onderdelen gecontroleerd. Namelijk op: 

  • Impact op het milieu 

  • De registratie van je auto 

  • De verkeersveiligheid 

De verkeersveiligheid heeft betrekking op je banden. Deze worden onder andere gecheckt op:  

  • Beschadigingen 

  • Bandenspanning 

  • Bandenprofiel 

Het controleren van je eigen banden wordt sterk aangeraden. Check daarom maandelijks eens hoe je banden eruit zien. Hebben je banden beschadigingen? Is je bandenspanning nog op orde? En hebben je banden nog genoeg profiel? Naast het feit dat dit goed is voor je eigen veiligheid, ga je zo ook beter voorbereid naar je apk. 

Je moet je auto voor de einddatum van je apk laten keuren. Is je apk verlopen? Dan heeft dat gevolgen voor je verzekering. 

Je banden vervangen 

De maximale levensduur van een band is ongeveer 10 jaar. Maar het kan voorkomen dat je banden eerder aan vervanging toe zijn. Je hebt bijvoorbeeld schade gereden of je hebt een lekke band. Dan hoef je de banden niet per se meteen te vervangen, maar kan je autoband repareren ook een optie zijn.

Slechte weersomstandigheden en bandenprofielen 

Stel, je krijgt tijdens het rijden te maken met slechte weersomstandigheden of spoorvorming op de weg. Het wordt bijvoorbeeld glad op de weg of er ontstaat aquaplaning. Heeft de status van je banden hier dan invloed op? Het antwoord hierop is: ja.  

Wanneer je de weg op gaat met banden zonder het minimale profiel, kan dit gevaarlijke situaties opleveren. Je hebt weinig tot geen grip en je banden kunnen het water op de weg niet aan. Dit betekent een grotere kans op aquaplaning. Nog een reden om je banden regelmatig te controleren!

Veilig de weg op 

Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag ontvang je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.