Alles over de fietsstrook
Als je over de weg rijdt, zie je verschillende kleuren en belijningen op de weg staan. Een fietsstrook is hiervan een veelvoorkomend voorbeeld. Wat betekent zo’n fietsstrook, en wat zijn de regels voor zowel fietsers als automobilisten? Op deze pagina lees je alles over de fietsstrook.
Wat is een fietsstrook?
Een fietsstrook is een deel van de rijbaan dat gebruikt kan worden door fietsers. Je herkent zo’n strook aan een afwijkende kleur van de rijbaan, vaak baksteenkleurig rood. De strook wordt afgescheiden van de rijbaan met een doorgetrokken streep of een onderbroken streep. Op de fietsstrook zie je een wit symbool in de vorm van een fiets staan.
Welke regels gelden op een fietsstrook?
Omdat de fietsstrook onderdeel uitmaakt van de gedeelde rijbaan, zijn er regels die gelden voor zowel fietsers als bestuurders van motorvoertuigen, bijvoorbeeld een auto of motor.
Als er een fietsstrook is, ben je als fietser verplicht om hiervan gebruik te maken.
Je mag als bestuurder van een motorvoertuig niet stilstaan of parkeren op een fietsstrook.
Als er een doorgetrokken streep is, mag je als bestuurder van een motorvoertuig niet gebruikmaken van de fietsstrook. Als fietser mag je de doorgetrokken streep wel over om naast elkaar te kunnen fietsen.
Als er een onderbroken streep is, mag je als bestuurder van een motorvoertuig deze wel oversteken om bijvoorbeeld naar een parkeerplaats te rijden of gebruik te maken van dat stuk rijbaan. Je mag er niet stilstaan of parkeren.
Brommers mogen niet op de fietsstrook rijden en moeten gebruik maken van de rijbaan.
Wat is het verschil tussen een fietsstrook en een fietssuggestiestrook?
Naast de fietsstrook is er ook de fietssuggestiestrook. Zo’n strook heeft een onderbroken streep, maar geen wit fietssymbool. Als er geen onderbroken streep is, kun je het soms alleen zien aan het verschil in kleur of straatstenen.
Zo’n strook is dus bedoeld als suggestie voor fietsers om hier te fietsen. Vaak zijn deze suggestiestroken te zien in smalle straten. Bestuurders van motorvoertuigen minderen dan vaak snelheid vanwege het nog smallere uiterlijk van de weg door de fietssuggestiestroken.
In tegenstelling tot de fietsstrook mag je als bestuurder van een motorvoertuig op een fietssuggestiestrook wel stilstaan of parkeren.
Meer informatie over verkeersregels
Wil je meer weten over verkeersregels voor zowel bestuurders als fietsers? Neem dan een kijkje op deze pagina’s: