Een deelauto: hoe werkt dat?
Gebruik je jouw auto alleen voor woon-werkverkeer en staat deze in het weekend voor de deur? Of gebruik je de auto juist alleen in het weekend? Dan is een deelauto misschien wel wat voor jou.
Door een auto te delen bespaar je veel geld. Bovendien draag je bij aan een beter milieu én help je bij het terugdringen van het aantal auto’s. Hoe een deelauto precies werkt en wat de voor- en nadelen zijn, lees je op deze pagina.
Hoe werkt een deelauto?
Een deelauto is een auto die door meerdere mensen wordt gebruikt. Deelauto’s zijn er in alle soorten en maten: van personenauto’s tot busjes en elektrische auto’s. Er zijn verschillende manieren om een auto te delen. Zo zijn er verschillende platformen waarop je een auto kunt huren van een particulier, maar ook van een bedrijf. Een andere optie is om een auto te delen met vrienden, familie, buren of andere bekenden. Op deze manier kun je jouw eigen auto delen of ervoor kiezen om gezamenlijk een auto aan te schaffen.
Voor- en nadelen van een deelauto
Een auto delen brengt veel voordelen met zich mee, maar ook een aantal nadelen. Twijfel je nog of een deelauto iets voor jou is? Wij zetten de voor- en nadelen voor je op een rij:
Voordelen deelauto
Je bespaart op kosten en onderhoud.
Je auto wordt optimaal gebruikt.
Je draagt bij aan een beter milieu.
Je helpt bij het terugdringen van het aantal auto’s.
Nadelen deelauto
Je kunt de auto niet op elk moment gebruiken.
Je kunt de schadevrije jaren die je als particulier hebt opgebouwd niet meenemen naar een zakelijke verzekering.
Je auto delen via Univé
Wil je een auto delen met vrienden, familie, buren of andere bekenden? Dan helpt Univé je graag. Zo deel je jouw auto via Univé:
- Bepaal met wie je de auto wilt delen; vrienden, familie, buren of andere bekenden.
- Richt een stichting, coöperatie of vereniging op via de Kamer van Koophandel.
- Sluit een zakelijke autoverzekering af.
- Maak duidelijke afspraken en zet dit op papier.
Lees ook: Zakelijke personenautoverzekering