De dashcam en je autoverzekering
Een dashcam of dashboard camera is tegenwoordig in steeds meer auto's te vinden. Deze camera filmt alles dat je voor je ziet op de weg. Maar mag je dashcambeelden gebruiken om aan te tonen dat een ander bij jou schade heeft aangericht? En hoe zit het eigenlijk met je dashcam en verzekering?
Wat is een dashcam?
De dashcam is een kleine camera op de voorruit van je auto, vlak boven het dashboard. De dashboard camera heeft hierdoor goed zicht op de weg en kan je ritten vastleggen. Dit kan natuurlijk voor mooie ritten in het buitenland die leuk zijn om achteraf eens terug te kijken.
Daarnaast kan een dashcam ook verkeerssituaties vastleggen waaruit conflicten tussen bestuurders ontstaan. De camera wordt ook vaak gebruikt om asociaal rijgedrag vast te leggen.
Dashcam verzekering
Een dashcam kan handig zijn voor bewijs van bijvoorbeeld een aanrijding of gevaarlijke situatie op de weg. Zeker als niet duidelijk is bij wie de aansprakelijkheid ligt. Als het al duidelijk is welke partij aansprakelijk is, is het videomateriaal van de dashcam overbodig.
In Nederland worden dashcambeelden steeds vaker gebruikt als bewijsmateriaal bij een schadeclaim. Claims kunnen dan vaak sneller worden afgehandeld dan wanneer er geen videomateriaal is. Ook wanneer er bij het doen van aangifte bij de politie gevraagd wordt om materiaal, kunnen beelden van de dashcam gebruikt worden.
Lees ook Veilig op de weg: zo doe je dat.
Wil je dashcambeelden gebruiken als bewijs? Houd dan wel rekening met deze dingen:
De kwaliteit van het videomateriaal moet voldoende zijn. Met een korrelig beeld kan lastig worden aangetoond hoe een situatie precies is verlopen. Een dashcam vanaf HD kwaliteit is voldoende.
Een dashcam kan vaak maar een maximale hoeveelheid tijd filmen. Meestal kan de camera zo’n drie uur intern opslaan. Zorg dus dat je het materiaal zo snel mogelijk opslaat na een vervelende verkeerssituatie.
Wanneer een verkeersconflict uitloopt op een rechtszaak, moet het duidelijk zijn dat het materiaal niet bewerkt is.
Een situatie is alleen te zien vanuit het oogpunt van de bestuurder, en niet dat van de tegenpartij. Wat er aan de andere kant van de dashcam gebeurt, is vaak niet met zekerheid te zeggen. Zo is het bijvoorbeeld lastig om in te schatten wat de gereden snelheid was.
Bij een rechtszaak zijn er vaak, naast videomateriaal, ook nog getuigen nodig die jouw verhaal kunnen bevestigen.
Het delen van beeldmateriaal van anderen mag volgens de Europese privacywetgeving niet. Dit mag dan ook alleen gebruikt worden wanneer het gaat om het oplossen van conflicten.
Je mag niet overal in Europa met een dashcam rijden. Waar een dashcam in Rusland verplicht is om fraude tegen te gaan, riskeer je er in landen als Luxemburg, Oostenrijk en Portugal hoge verkeersboetes mee. Een dashcam die flitsers signaleert mag je niet gebruiken in België, Duitsland, Zwitserland en Frankrijk.
Raak je betrokken bij een juridisch conflict tijdens een verkeerssituatie? Met onze aanvullende dekking rechtsbijstand bij je autoverzekering kun je rekenen op deskundige juridische hulp.
Veilig op Weg met Univé
Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Daarom hebben we voor onze autoverzekering de gratis aanvullende dekking Veilig op Weg ontwikkeld. Bij veilig rijgedrag krijg je als beloning maximaal 10% korting op je totale autopremie (inclusief aanvullende dekkingen). Dat is Veilig op Weg van Univé.