Carpoolen: hoe pak je dat aan?
De meeste mensen die naar hun werk rijden, zitten alleen in de auto. Door te carpoolen rijd je samen met je collega’s naar het kantoor. Dat is gezellig, scheelt geld en vermindert het aantal auto's op de weg. Zo draag je hiermee ook nog eens bij aan een beter milieu.
Carpoolen kun je onderling regelen, maar er zijn ook verschillende platforms die je kunnen helpen met het vinden van meerijders of ritten waar je bij kan instappen. Hoe carpoolen precies in zijn werk gaat en wat de voordelen hiervan zijn, lees je op deze pagina.
Wat is carpoolen?
Carpoolen houdt in dat meerdere mensen met één auto rijden. Hoewel carpoolen meestal wordt gebruikt voor woon-werkverkeer, wordt het ook steeds vaker ingezet bij eenmalige verplaatsingen. Bijvoorbeeld voor een bezoek aan een stad of voor een concert. Je kunt zelf de vaste bestuurder zijn en een vergoeding krijgen van je passagier(s) of met iemand anders meerijden en een vergoeding betalen.
De voordelen van carpoolen
Carpoolen heeft veel voordelen: lagere reiskosten, duurzaam transport en sociaal contact.
Carpoolen kan jou als werknemer financieel voordeel opleveren. De meeste werkgevers betalen een reiskostenvergoeding, ook bij carpoolen.
Let op: alleen als je het carpoolen zelf organiseert, kunnen alle inzittenden de reiskosten declareren bij hun werkgever. Hierbij mag je alleen de kilometers naar je werk declareren. De kilometers die je maakt voor eventueel omrijden voor je collega’s mag je niet declareren. Als je werkgever het carpoolen organiseert, ontvangt alleen de bestuurder reiskostenvergoeding.
Stap je bij een collega in de auto, dan bespaar je al zo’n 45 procent CO2-uitstoot. Deel je een auto met drie andere collega’s? Dan kan dit percentage zelfs oplopen tot 65 procent minder uitstoot.
Elke passagier die meerijdt betekent een auto minder op de weg, en dus minder kans op files.
Door te carpoolen leer je de mensen waar je dagelijks mee samenwerkt beter kennen.
Effectief carpoolen naar je werk
Carpoolen naar het werk heeft dus veel voordelen, maar hoe organiseer je zoiets? De volgende stappen helpen je om een carpool te regelen:
- Vraag eens rond op je werk of mensen interesse hebben. Breng in kaart wie waar woont en maak handige combinaties.
- Spreek af of je elkaar thuis ophaalt en afzet of dat jullie verzamelen bij een carpoolplaats.
- Wie rijdt wanneer? Zorg dat er geen misverstanden ontstaan over wie aan de beurt is. Maak een overzichtelijk rooster of spreek vaste dagen af.
- Maak duidelijke afspraken over de kosten.
- Wonen je collega’s te ver uit elkaar? Vraag dan eens rond in je buurt of plaats een oproep in je buurtapp. Misschien werken mensen uit jouw buurt wel dicht bij jouw werk.
Handige apps voor carpoolen
Als het niet wil lukken om een carpool te regelen met je collega’s of buren, zijn er ook nog een aantal handige apps beschikbaar die je kunnen helpen. Via deze apps geef je aan voor welke dag en welk tijdstip je een lift zoekt. Vervolgens vindt de app een passende match. Andersom kun je natuurlijk ook zelf op zoek naar iemand die met je mee wil rijden. Naast woon-werkverkeer, kun je de apps ook gebruiken als je bijvoorbeeld een dagje naar een stad wil gaan.
Een handige en gratis applicatie is BlaBlaCar. Hierin geef je aan waar je naartoe wil. Je krijgt dan een overzicht met het aanbod en de ritprijzen.
Waar vind je carpoolplaatsen?
In Nederland zijn veel carpoolplaatsen te vinden. Alle inzittenden verzamelen zich op zo’n carpoolplaats, waarna je vervolgens in één auto verder reist. De andere auto’s blijven staan. Een handig overzicht van alle carpoolplaatsen in Nederland vind je in Google Maps.
Carpoolen en je autoverzekering
Samen met een collega in je auto naar het werk rijden? Of op een andere manier carpoolen? Laat je passagiers met een gerust gevoel je auto instappen. Met een inzittendenverzekering zijn zij goed gedekt als je een ongeluk veroorzaakt tijdens een carpoolrit.