De blaastest
Een blaastest is een standaardcontrole van de politie. Ben je betrokken bij een ongeval of rij je opvallend? Dan kan de politie je vragen om te blazen. Soms voert de politie verkeerscontroles uit om te checken of automobilisten met alcohol achter het stuur zitten. De politie mag altijd preventief een blaastest doen.
Blaastest om alcohol te meten
De blaastest wordt ingezet om te meten hoeveel alcohol je in je bloed hebt. Dit is ook wel bekend als het alcoholpromillage. Omdat alcohol de rijvaardigheid vermindert, is het gevaarlijk om onder invloed te rijden. Dit leidt namelijk sneller tot een verkeersongeval.
In Nederland is het maximale alcoholpromillage voor elke bestuurder maximaal 0,5 promille. Voor bestuurder onder de 23 jaar geldt een maximaal promillage van 0,2 in de eerste twee jaar na het behalen van het rijbewijs.
Als je deze 0,5 promillegrens omrekent naar aantal glazen alcohol kom je uit op twee glazen bier, wijn of sterke drank. Deze grens is dus zomaar bereikt!
Blazen voor de blaastest
Word je gevraagd te stoppen en een blaastest te doen, dan gaat dit als volgt:
De agent zal je kort instructies geven voor de manier van blazen. Zoals de naam al doet vermoeden moet je blazen in het pijpje van een digitale tester.
Blaas 20 seconden hard in dit pijpje. Als er een piepje klinkt is de blaastest geslaagd. Is je promillage vervolgens te hoog? Dan krijg je een boete, of je moet verplicht op eigen kosten een LEMA of EMA cursus volgen. Of je rijbewijs wordt ingenomen.
Wanneer de politie erom vraagt, ben je verplicht om te blazen. Bij weigering wordt een proces-verbaal opgemaakt. Ben je het niet eens is met de uitkomst van de blaasproef? Dan kun je op eigen kosten een bloedonderzoek laten uitvoeren.
Rijd veilig met een Bob
Autorijden en alcohol gaan niet samen. Ga je uit met vrienden en wil je drinken? Zorg dat je vooraf afspreek wie de Bob is. De Bob drinkt geen alcohol en brengt iedereen veilig naar huis. Dit voorkomt ongelukken en boetes.