Auto slopen
Komt je auto niet meer door de apk? En vallen de reparatiekosten na autoschade hoger uit dan je auto nog waard is? Dan wordt het tijd om je auto naar de sloop te brengen. Hoe het slopen van een auto precies in zijn werk gaat, lees je op deze pagina.
Wanneer heb je te maken met een sloopauto?
Een auto die economisch of technisch total loss is verklaard, wordt gezien als een sloopauto. Als je auto economisch total loss is verklaard, zijn de kosten voor de reparaties hoger dan de dagwaarde van de auto. Is je auto technisch total loss verklaard, dan is de auto waarschijnlijk zo vervormd dat het niet meer te herstellen valt.
Om te bepalen of je te maken hebt met een sloopauto, moet je eerst de waarde van de auto weten. We noemen dit ook wel de dagwaarde. Als de reparatiekosten hoger zijn dan de dagwaarde van de auto, kun je beter je auto laten slopen.
Auto laten slopen
Wil je jouw auto laten slopen? Dit kan alleen bij een RDW erkend sloopbedrijf. Zij nemen je auto in en zorgen ervoor dat het voertuig niet meer op jouw naam staat.
Neem contact op met een RDW erkend sloopbedrijf. Vind een bij jou in de buurt met de RDW-locatiewijzer.
Breng je auto naar het sloopbedrijf met het kentekenbewijs en de tenaamstellingscode. Als je auto niet meer kan rijden, zijn er ook bedrijven die je sloopauto op kunnen halen. Ben je het kentekenbewijs of de tenaamstellingscode kwijt? Neem dan de demontagecode en een geldig legitimatiebewijs mee. Je kunt een demontagecode gratis aanvragen bij het RDW.
Het RDW meldt je kenteken af in het kentekenregister en geeft je een vrijwaringsbewijs. Dit is het bewijs dat het voertuig niet meer op jouw naam staat.
Zet je verzekering stop bij je verzekeringsmaatschappij. Hiervoor heb je het vrijwaringsbewijs nodig. De wegenbelasting stopt automatisch.
Mag ik zelf mijn auto slopen?
Nee, het is niet mogelijk om je eigen auto te slopen. Voor de volgende voertuigen is slopen alleen toegestaan door RDW erkende demontagebedrijven:
Personenauto’s en bedrijfsvoertuigen met een maximum toegestane massa van minder dan 3.500 kilogram.
Bromfietsen met meer dan 2 wielen en quads en trikes jonger dan 15 jaar.
Wat krijg je voor een sloopauto?
Wat je voor je sloopauto kunt krijgen valt of staat met de oud-ijzerprijs, ook wel de schrootprijs genoemd. De schrootprijs ligt rond de € 0,19 per kilogram. Als je uitgaat van een auto die 1000 kilogram weegt, is dat zo’n € 190,-. Dit is vaak niet het bedrag wat je er zelf voor krijgt, omdat er ook nog kosten voor de sloop van de auto bij komen.
Vrijwaringsbewijs nodig voor opzeggen verzekering
Als je auto gesloopt is, ontvang je een vrijwaringsbewijs van het sloopbedrijf. Hiermee kun je de autoverzekering per direct opzeggen.
Schade aan auto repareren
Is de dagwaarde van je auto hoger dan je reparatiekosten? Dan is het in veel gevallen nog de moeite waard om je auto te laten repareren. Valt de schade aan je auto onder je WA+ of All Risk verzekering, dan kun je gebruik maken van de Univé SchadeService.