Veilig en beschermd met een airbag
Een airbag biedt bescherming en veiligheid in een onverwachte verkeerssituatie. Het is dan ook logisch dat alle nieuwe auto’s voorzien zijn van zo’n airbag. Een airbag, of in het Nederlands ‘luchtzak’, is een soort opgevouwen zak achter het stuur. Maar wat is de precieze werking van deze gevouwen zak? En is het voor auto’s verplicht om een airbag te hebben? Je leest het hier bij Univé.
Hoe werkt de airbag?
Een airbag heeft sensoren die de impact meet van een botsing of een plotselinge remactie. Meten deze sensoren dat je tot acute stilstand komt? Dan wordt er een signaal gestuurd naar de airbag die zichzelf vervolgens direct opblaast. Op deze manier wordt er dus extra veiligheid geboden en voorkom je dat je bijvoorbeeld een harde klap maakt tegen het dashboard of raam.
In de meeste auto’s zijn er meerdere airbags aanwezig. Meestal is er één voor de bestuurder en één voor de bijrijder.
Is een airbag verplicht?
Het is in Nederland niet verplicht om een airbag in je auto te hebben. We raden je dit wel aan. Bij de meeste nieuwe auto’s wordt deze bijna altijd standaard meegeleverd.
Het lampje van mijn airbag brandt
Verschijnt er op je dashboard een oranje of rood airbag-lampje? En blijft dit tijdens het rijden branden? Dat kan verschillende oorzaken hebben. In de meeste gevallen betekent het airbag-lampje een storing. We raden je daarom aan om bij het branden van dit lampje een afspraak in te plannen bij je garage. Zo weet je zeker dat je helemaal veilig de weg op kan.
Kan ik zelf een airbag kopen?
In een aantal gevallen is het goed om je airbag te laten vervangen of te repareren. Bijvoorbeeld wanneer je airbag is opengeklapt na een aanrijding. Je kunt eenvoudig online zelf een airbag kopen. Dan raden we wel aan om de reparatie of vervanging van je airbag te laten uitvoeren door een specialist. De kosten voor de reparatie of vervanging van je airbag verschillen per auto en kunnen van € 150,- tot wel € 1200,- lopen.
Het verwijderen van een Airbag
Je kunt er ook voor kiezen om je airbag helemaal te laten verwijderen. In de meeste gevallen wordt dit gedaan als de bestuurder van de auto kiest voor een sportstuur. Neem hierbij goed in overweging wat de risico’s hiervan zijn. Een ongeluk zit in een klein hoekje, een airbag is dan geen overbodige luxe.
Aanvullende dekkingen bij Univé
Wil je naast extra veiligheid ook extra zekerheid hebben in de auto voor je inzittenden? Dan kun je bij je Univé autoverzekering als aanvullende dekking een inzittendenverzekering afsluiten. Naast deze aanvullende dekking heeft Univé ook andere aanvullende dekkingen.