Eigen telefoongebruik tijdens het autorijden wordt onderschat
Maar liefst 87% van de Nederlanders geeft aan automobilisten te betrappen op het gebruik van de telefoon achter het stuur. Terwijl slechts 20% van de Nederlandse automobilisten erkent dit zelf te doen. Ondanks dat dit mogelijk gevaarlijke situaties in het verkeer oplevert.
Dat blijkt uit onderzoek van MarketResponse* in opdracht van Univé, onder 1007 respondenten.
Vaak gevaarlijke situaties door afleiding
Van alle Nederlandse automobilisten geeft 80% aan wel eens een gevaarlijke situatie te hebben meegemaakt doordat een andere weggebruiker was afgeleid omdat die wat anders deed tijdens het rijden. Bijvoorbeeld roken, eten of drinken.
Maar ondanks het gevaarlijke voorbeeldgedrag vertoont de helft van de Nederlanders ook zelf gevaarlijk gedrag achter het stuur, doordat zij bezig waren met zaken die voor afleiding zorgen.
Waardoor laat de automobilist zich afleiden?
Ruim 1 op de 10 Nederlandse automobilisten maakte wel eens een (bijna) ongeluk mee doordat zij zelf met andere dingen bezig waren achter het stuur en daardoor niet opletten. Op de vraag wat men zoal doet tijdens het autorijden blijkt dat men zich vaak laat afleiden door de navigatie, het afspelen van muziek en eten of drinken. Maar ook bezig zijn met de kinderen in de auto, roken, persoonlijke lichaamsverzorging of zelf het kijken van films/series worden genoemd als afleiding.
Daarbij is het opvallend dat met name de jongeren automobilisten (18-34 jaar) aangeven dat zij zich door deze zaken laten afleiden. Terwijl juist de 50+ automobilist minder vaak zegt dit te doen.
En terwijl automobilisten zich bewust zijn van de risico’s van afleiding in het verkeer, geven ze aan dat dit gevaarlijke gedrag noodzakelijk was, de gevaren ervan niet in zagen of omdat zij geen geduld hadden om het uit te stellen tot na de autorit.
Maar afleiding in de auto ziet men vaker bij anderen
Op de vraag welk afleidend gedrag men andere automobilisten wel eens heeft zien doen staat de telefoon op nummer 1. Dat wijkt dus nogal af van het bewustzijn van het eigen gedrag. En dat geldt ook voor eten of drinken achter het stuur en roken.
Oorzaak verkeersongevallen
Dat men tijdens het autorijden goed moet opletten omdat het grote gevolgen kan hebben voor medeweggebruikers of jezelf, blijkt uit onderzoek van SWOV. Bij 20 tot 30 procent van de verkeersongevallen speelt afleiding of gebrek aan aandacht voor het verkeer een belangrijke rol.
Ook de rijstijl is van invloed bij verkeersongevallen. Uit het onderzoek van MarketResponse blijkt dat automobilisten die aangeven snel op te trekken, hard te remmen en snel door de bocht gaan, relatief vaak een gevaarlijke verkeerssituatie hebben meegemaakt als gevolg van hun rijgedrag.
Daarbij valt het op dat vooral de jongere respondenten vaker aangeven snel op te trekken, hard te remmen, hard door de bocht te gaan en zich minder vaak aan de maximum snel te houden.
Veilig rijgedrag stimuleren
Omdat iedereen profiteert van veilig rijgedrag en minder ongelukken, stimuleert Univé veiligheid in het verkeer. Bijvoorbeeld met verkeersveiligheidstrainingen voor basisschoolkinderen. Maar ook met de Veilig op Weg functie in de Univé app. Hiermee krijgen gebruikers inzicht in hun rijgedrag én het telefoongebruik. Elke rit krijgt een score, die goed rijgedrag beloont met een premiekorting op de autoverzekering tot 10%.
Uit alle rijscores uit de Veilig op Weg tool blijkt overigens dat dertigers drie keer zoveel hun telefoon gebruiken tijdens het rijden dan zestigers.
Enkele tips om veilig auto te rijden
- Rij Mono, dus smartphone uit tijdens het rijden.
- Stel de navigatie vooraf in.
- Houdt voldoende afstand van de auto voor en achter u.
- Kijk ook naar een paar auto’s voor u. Als daar geremd wordt is er iets aan de hand.
- Voorkom hard remmen.
- Rustig optrekken.
- Niet met te hoge snelheid door de bocht.
*Het onderzoek is door MarketResponse uitgevoerd onder een representatieve groep Nederlanders van 18 jaar en ouder, netto 1.007 respondenten in de periode 15 t/m 23 augustus 2022 in opdracht van Univé.
Meer autoverzekering en onderzoek
Meer onderzoeken over auto of autoverzekering die zijn gepubliceerd door Univé vind je bij autoverzekering onderzoek.