Ga naar inhoud

Aanrijding met fietser of voetganger: wie is aansprakelijk?

Fietsers en voetgangers worden gezien als zwakkere verkeersdeelnemers. Omdat zij kwetsbaar zijn, heeft de wet een speciale regeling bij een aanrijding met een motorrijtuig.  

Stel: een kind van 9 jaar fietst plots van de oprit de weg op zonder uit te kijken en wordt aangereden door een automobilist. Hoewel de automobilist niets aan de aanrijding kon doen, is de automobilist toch aansprakelijk. Hoe dit wettelijk is bepaald en wat verzekerd is, lees je op deze pagina.  

Ik heb een fietser aangereden, wat nu? 

Als je een fietser hebt aangereden, volg dan deze stappen:

  1. Bel 112 als de fietser gewond is. Vraag een omstander om dit te doen als je het zelf niet kunt. Laat de fietser liggen tot de hulpdiensten er zijn.

  2. Wissel gegevens uit. Vraag de fietser om gegevens en vul samen een schadeformulier in. Kan de fietser door letsel het formulier niet invullen, dan kan de politie het doen.

  3. Meld het bij je verzekeraar. Doe dit direct na het ongeluk.

Aansprakelijkheid aanrijding met fietser of voetganger  

Normaal gesproken moet je na een ongeluk bewijzen dat de tegenpartij aansprakelijk is. Dit is niet het geval als een fietser wordt aangereden door een motorvoertuig (auto, brommer, snorfiets, etcetera). Onder fietsers vallen ook elektrische fietsers met een maximaal vermogen van 250 watt en trapondersteuning tot 25 kilometer per uur. De wet bepaalt dan dat de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk is, behalve als hij overmacht kan bewijzen. In de praktijk is dit moeilijk te bewijzen, en zal de bestuurder van het motorrijtuig vaak aansprakelijk zijn.  

In de wet wordt onderscheid gemaakt tussen fietsers en voetgangers van 14 jaar en ouder en kinderen onder de 14 jaar. Voor fietsers en voetgangers onder de 14 jaar geldt een iets andere regel, omdat het verkeersinzicht van kinderen nog niet goed ontwikkeld is.  

Fietser of voetganger ouder dan 14 jaar 

Bij een aanrijding met een fietser of voetganger ouder dan 14 jaar is de bestuurder van het motorvoertuig aansprakelijk, tenzij de bestuurder overmacht kan bewijzen. Als er geen sprake is van overmacht, krijgt de fietser of voetganger altijd tussen de 50% en 100% van zijn schade vergoed. Ook als het de eigen schuld van de fietser of voetganger is.  

Fietser of voetganger jonger dan 14 jaar 

Bij een aanrijding tussen een motorrijtuig en een fietser of voetganger jonger dan 14 jaar, krijgt deze altijd 100% van de schade vergoed. Ook als het niet de schuld is van de automobilist.  

Verzekering aanrijding fietser of voetganger 

De schade aan een fietser of voetganger bij een aanrijding wordt vergoed vanuit de WA-verzekering. Deze verzekering vergoedt geen schade aan je eigen auto. Je moet de schade aan je eigen auto dus zelf betalen of verhalen op de fietser of voetganger. Een All Risk autoverzekering biedt wel dekking voor schade aan je eigen auto.  

Schade aan het motorvoertuig veroorzaakt door fietser of voetganger 

Wanneer een fietser of voetganger schade heeft veroorzaakt aan een motorrijtuig, kan de eigenaar van het voertuig de schade claimen. In veel gevallen wordt deze schade vergoed vanuit de aansprakelijkheidsverzekering voor particulieren (AVP). Hierbij moet de eigenaar van het voertuig wel aan kunnen tonen dat de voetganger of fietser een fout heeft gemaakt. Als de eigenaar van het voertuig zelf ook een fout heeft gemaakt, moet hij (een deel van) de schade betalen.   

Verzeker je auto tegen schade bij een aanrijding 

Bij een aanrijding kan niet alleen het voertuig van een ander, maar ook jouw eigen auto beschadigd raken. Bij Univé ben je ook verzekerd tegen schade aan je eigen auto door een aanrijding met een All Risk autoverzekering.  

Met de aanvullende dekking Rechtshulp Verkeer kun je rekenen op juridische bijstand als je met je auto betrokken raakt bij een aanrijding. 

Bereken je premie