Ga naar inhoud

Aanrijding met mijn auto: wat moet ik doen?

Wanneer je een ongeluk met je auto hebt, moet je direct een aantal zaken regelen. Wat je precies moet regelen, hangt ervan af of er een tegenpartij bij betrokken is. Wat moet je zoal regelen? En wat regelt Univé voor jou?

Inhoudsopgave

Schadeformulier

Bij een aanrijding met een andere partij moet je een schadeformulier invullen. Dit formulier is overal in Europa hetzelfde. Hieronder kun je het formulier downloaden. Lees meer over hoe je het formulier invult.

    Wat te doen bij aanrijding auto met de auto?

    Kies hieronder je situatie en lees wat je het beste kunt doen.

    Aanrijding in het buitenland?

    Je bent met je auto verzekerd in alle landen die op de groene kaart vermeld staan. Uiteraard kun je ook vanuit het buitenland 24/7 bellen met de Univé Alarmcentrale: +31 592 348 112.

    In het buitenland gelden vaak andere regels na een ongeluk. Zo mag je in een aantal landen je auto niet verplaatsen of is doorrijden strafbaar.

    Wanneer de politie een proces verbaal opmaakt, vraag dan altijd een kopie.

    In heel Europa wordt hetzelfde schadeformulier gebruikt. Bij het aanrijdingsformulier invullen kun je de Nederlandse versie als vertaling gebruiken.

    Schade voor een aanrijding verzekeren

    Wanneer je met je auto schade heeft veroorzaakt aan anderen, is dit verzekerd met de autoverzekering van Univé. Het maakt daarvoor niet uit of je een WAWA+ of All Risk dekking hebt. De tegenpartij kan je aansprakelijk stellen voor de schade. Daarom is het verplicht om je auto minimaal WA te verzekeren.

    Veroorzaak je schade aan je eigen auto? Doordat je bijvoorbeeld ergens tegenaan gereden bent? Die schade is alleen verzekerd met de All Risk autoverzekering. Er geldt vaak een eigen risico. Dit bedrag staat op je polis vermeld.

    Directe Schadeafhandeling

    Heb je schade na een aanrijding met een andere auto en was het niet jouw schuld? Dan moet je de schade claimen bij de tegenpartij. Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van Directe Schadeafhandeling van Univé. Of je auto WA, WA+ of All Risk verzekerd is, maakt voor deze verhaalservice niet uit. Je bent dan niet afhankelijk van de verzekeraar van de tegenpartij.

    Gevolgen voor je no-claimkorting

    Wanneer je schade veroorzaakt, daal je 5 treden op de bonus-malusladder. Dat betekent dat je meestal minder no-claimkorting ontvangt en dus meer premie voor je auto gaat betalen.

    Univé SchadeService: je schade snel hersteld

    Heb je schade aan je auto, dan staan door heel Nederland schadeherstelbedrijven van Univé SchadeService klaar. Zij helpen je namens Univé weer op weg. Ook vind je in de Univé App de door Univé geselecteerde schadehersteller bij jou in de buurt.

    Je kunt ook gebruik maken van vervangend vervoer als dit op je polis staat vermeld. Dit wordt vergoed voor maximaal 10 dagen à € 30,-.

    Schadeherstellers die zijn aangesloten bij de Univé SchadeService herken je aan onderstaand vignet.

    Partners Univé Schade Service

    Aanrijding met een fietser of voetganger

    Als automobilist ben je altijd aansprakelijk voor schade die ontstaat wanneer je een fietser of voetganger aanrijdt. Fietsers en voetgangers gelden als ‘zwakke verkeersdeelnemers’. Ook als het ongeluk ontstaat door onoplettendheid van die fietser of voetganger.

    Ben je als automobilist niet schuldig? Dan gaat bij Univé deze schade niet ten koste van je schadevrije jaren en wijzigt je no-claimkorting niet.

    Heb je schade aan je auto door een aanrijding met een (wild) dier, zoals een hond of hert? Dit is verzekerd wanneer je een WA+ of Allrisk autoverzekering hebt. De geclaimde schade gaat niet ten koste van je no-claimkorting.

    Univé vindt verkeersveiligheid belangrijk. Door bewust en gefocust deel te nemen aan het verkeer, kunnen we het aantal ongevallen verminderen. We hebben een paar tips: 

    • Rijd mono. Gebruik je mobiele telefoon niet wanneer je achter het stuur zit. Een kort moment van afleiding kan al fataal zijn.
    • Houd voldoende afstand tot de andere weggebruikers, ga niet bumperkleven. En geef fietsers en voetgangers de ruimte.
    • Geef duidelijk en op tijd richting aan.
    • Gebruik je verlichting, ook overdag. Maar verblind tegenliggers niet in de avond.
    • Vermijd rijden bij slecht weer zoals mist
    • Onderhoud je auto goed, denk ook aan de juiste bandenspanning en schone ruiten.
    • Pauzeer voldoende, zeker bij lange autoritten. Stop na maximaal 2 uur autorijden voor minimaal 15 minuten pauze.
    • Houd je aan de verkeersregels, zoals het dragen van autogordels, de maximumsnelheid respecteren en zonder alcohol achter het stuur.