Ga naar inhoud

Vocht in huis

Als er teveel vocht in je huis aanwezig is, gaat dat op de lange termijn problemen opleveren. Zowel voor je huis zelf als voor je gezondheid. Er ontstaat vochtschade op plekken waar het vochtig in huis is. Denk daarbij aan de muren, plafonds en vloeren. Je kunt proberen het aanwezige vocht in je huis te verminderen. Maar als je het onderliggende probleem van vocht in huis niet aanpakt, blijf je met vocht te maken krijgen. Met als gevolg dat al dat vocht in huis voor gezondheidsproblemen zorgt. Pak daarom vocht in huis direct aan om allerlei andere problemen te voorkomen. 

Oorzaken van vocht in huis 

Aan vochtproblemen in huis kunnen diverse oorzaken ten grondslag liggen. Wat bijvoorbeeld vaak voorkomt is optrekkend vocht. Dit zie je vaak in oudere woningen als gevolg van het ontbreken van een waterkering. Een waterkering is een vochtwerende laag (van bijvoorbeeld kunststof) op de eerste rij stenen van een huis.  

Een andere oorzaak van vocht in huis is de aanwezigheid van doorslaand vocht. Dit ontstaat als de buitengevel beschadigd is en er regenwater door de buitengevel naar de binnenmuren trekt. Uiteraard kan een lekkage in huis ook een oorzaak van vocht in huis zijn. Tot slot is slechte ventilatie ook vaak de aanstichter van te veel vocht in huis. 

Vocht in huis bestrijden 

Is er inderdaad te veel vocht in je huis? Dan kun je verschillende dingen doen om vocht in huis te bestrijden: 

  • Zorg dat je je huis goed ventileert en lucht. 

  • Doe dit extra als er veel mensen in huis zijn (geweest). 

  • Zorg voor minder vochtproductie in huis door bijvoorbeeld de was buiten op te hangen in plaats van binnen.  

  • Zet de kamerthermostaat in de winter niet onder de 15 graden.  

  • Breng isolatie in je huis aan.  

  • Dicht gaten op de vloer van de begane grond bij de meterkast en de keukenafvoer.  

  • Maak, als je gedoucht hebt, de badkamer goed droog. Gebruik een doek of een trekker. 

  • Gebruik bij het koken je afzuigkap. 

  • Zet een mechanisch ventilatiesysteem nooit helemaal uit. Zet deze tijdens het douchen en het koken in de hoogste stand en laat hem aan tot minimaal een half uur daarna.  

Schade door vocht in huis? Verzekering inschakelen! 

Verwijder direct vocht als je vochtproblemen in huis ervaart. Zorg er dan wel voor dat je de exacte oorzaak van de vochtproblemen achterhaalt. Pas dan is het mogelijk heel gericht vocht in huis te verwijderen.  

Heb je het probleem gevonden en wil je melding doen bij Univé van de ontstane waterschade? Dan heeft dat natuurlijk alleen zin als de schade ook daadwerkelijk gedekt wordt. Het is dan ook belangrijk om te weten dat schade door vochtdoorlating in de muren en het tegelwerk (als gevolg van bijvoorbeeld slechte kitranden) niet verzekerd is.  

Is er een andere reden voor het aanwezige vocht in je woning en wil je de ontstane schade melden? Dan heb je de volgende opties bij ons: 

  • Bel 24/7 met ons spoednummer: 0592 348 112.  Doe dit alleen bij een calamiteit of enorme schade. Een online melding kan in zo’n geval niet.  

  • Meld de schade online, 24 uur per dag via Mijn Univé. Beantwoord de vragen en stuur ons je gegevens. Nog geen account? Maak dan hier je account aan.  

  • Meld de schade in de Univé App die je hier kunt downloaden.  

  • Neem contact op met een medewerker in een Univé-winkel bij jou in de buurt.