Schade door een stroomstoring
We krijgen in Nederland niet veel te maken met stroomuitval. Toch kan het gebeuren dat je te maken krijgt met een stroomstoring. Als dit niet zo lang duurt, kan er niet veel fout gaan. Maar als het wat langer duurt, kunnen jouw huis en spullen schade oplopen. Bijvoorbeeld waterschade door een ontdooide vriezer. De opstalverzekering en inboedelverzekering kunnen de schade dan vergoeden.
Wat kunnen de gevolgen van een stroomstoring zijn?
Als de stroom bij jou thuis uitvalt, komt dat in de meeste gevallen door een oorzaak waar jij niks aan kunt doen, zoals graafwerkzaamheden. Ook bij een heftige storm met blikseminslag kan het voorkomen dat je tijdelijk zonder stroom zit.
Als de stroomstoring maar kort duurt, is de kans op schade aan jouw huis of spullen klein. Maar als de stroomstoring langer duurt, kan er wel schade ontstaan. Het eten in de koelkast kan namelijk bederven wanneer de koelkast geen stroom krijgt. Maar ook de vriezer kan ontdooien. Het water dat er dan uit loopt, kan waterschade opleveren. Als het water schade veroorzaakt aan de vloeren of de muren, vergoedt de opstalverzekering de schade.
Vergoeding vanuit de netbeheerder
Als je toch schade hebt opgelopen tijdens een korte periode van stroomuitval, is het mogelijk om een vergoeding van je netbeheerder te krijgen. Daarvoor moet de stroomstoring minimaal 4 uur geduurd hebben.
Wat je krijgt van je netbeheerder, is afhankelijk van de duur van de stroomstoring:
- Korter dan 4 uur: er is geen vergoeding mogelijk
- 4 tot 8 uur: je krijgt € 35 voor de eventuele schade
- 8 uur of langer: voor iedere 4 uur die je extra zonder stroom zit krijg je € 20
Als je recht hebt op deze vergoeding, krijg je die automatisch uitbetaald van de netbeheerder. Dit gebeurt binnen 6 maanden na de stroomstoring.
Tips bij een stroomstoring
- Open de koelkast en de vriezer niet als het niet nodig is. Zo blijft de kou zo veel mogelijk binnen.
- Controleer eerst jouw meterkast om te kijken of alles daar nog goed staat. Als dat het geval is, check dan bij jouw netbeheerder of er een storing is.
- Houd altijd lucifers of een zaklamp in een kastje binnen handbereik, zodat je je veilig door je huis kunt bewegen in het donker bij een stroomstoring.
- Als de stroom weer terugkomt, kan er sprake zijn van een piekbelasting. Haal daarom zoveel mogelijk stekkers van apparaten uit het stopcontact, zodat deze geen schade oplopen als de stroomvoorziening weer herstelt.
- Is de storing nog niet bekend bij de netbeheerder? Meld hem dan zelf via het Nationale Storingsnummer: 0800 – 9009.
Goed verzekerd bij een stroomstoring
Als de stroom voor langere tijd uitvalt, kan dat vervelende schade opleveren in jouw huis. Met de inboedel- en opstalverzekering van Univé ben je goed verzekerd voor schade aan je huis en je spullen.
Je sluit een inboedelverzekering en/of opstalverzekering van Univé gemakkelijk af op de website. Je kunt hier alle aanvullende dekkingen kiezen die jij nodig hebt. Je ziet dan direct welke premie daarbij hoort.