Ga naar inhoud

Slapende VvE: dit moet je weten 

Woon je in een appartement en merk je niets van de Vereniging van Eigenaren (VvE)? Dan is deze waarschijnlijk niet actief. Dat noemen we een ‘slapende VvE’. Wat het precies is en hoe je er (weer) mee kunt beginnen leggen we je uit. 

Wat is een slapende VvE? 

Een slapende VvE is niet actief. Dat betekent onder andere dat: 

  • Het niet is ingeschreven bij de Kamer van Koophandel (het handelsregister). 
  • Er geen jaarlijkse vergaderingen plaatsvinden. 
  • Er geen bestuurder is. 
  • Er geen geld voor onderhoud opzij gezet wordt. 

Als je een koopappartement hebt in een appartementencomplex, dan zorgt een VvE normaal gesproken voor het onderhoud aan je appartement. Ook het onderhoud aan de gemeenschappelijke ruimtes in een appartementencomplex, zoals een lift of trappenhuis, regelt de VvE. Je betaalt dan maandelijks contributie aan de VvE. De VvE zorgt ook voor de opstalverzekering voor jouw appartement. 

Meer over de opstalverzekering VvE

Is een slapende VvE toegestaan? 

Volgens de wet is een slapende VvE niet toegestaan. Van de overheid moet een VvE namelijk genoeg geld hebben om groot onderhoud te kunnen doen aan je appartementencomplex. Dat kan door contributie te sparen in een reservefonds. Een slapende VvE doet dit niet.  

Risico’s bij een slapende VvE 

Een VvE zorgt normaal gesproken voor het onderhoud aan je appartement en aan de gemeenschappelijke delen van je appartementencomplex. Een slapende VvE doet dit niet. Dat betekent dat de gemeenschappelijke delen, zoals de lift of het trappenhuis, niet onderhouden worden. En dat kan leiden tot schade. Ook aan je eigen appartement. En schade kan zorgen voor (hoge) kosten voor jouw als eigenaar.   

Slapende VvE en je hypotheek 

Een hypotheekverstrekker vindt een slapende VvE vaak niet fijn. Dat heeft te maken met het onderpand. Jouw appartement is onderpand voor je hypotheek. Als de gemeenschappelijke delen van het gebouw niet onderhouden worden, dan is er een hoger risico op schade. Ook aan jouw eigen appartement. Daarom is een actieve VvE vaak voorwaarde voor het krijgen van een hypotheek. Wil je een huis kopen met een slapende VvE in een appartementencomplex? Houd er dan rekening mee dat een hypotheek krijgen niet zo makkelijk gaat.  

Slapende VvE activeren 

Een actieve VvE onderhoudt het gebouw waar jouw appartement onderdeel van is. Dat geeft een gerust gevoel. Als je een slapende VvE weer actief wilt maken, moet je verschillende zaken regelen. Het gaat om administratieve en financiële zaken. Denk aan het inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Het gaat ook om het betrekken van de bewoners van het appartementencomplex. Bijvoorbeeld door een bestuur te kiezen en algemene ledenvergaderingen te plannen. Daarnaast moet er een onderhoudsplan voor het gehele gebouw komen en gezamenlijke opstalverzekering.  

Opstalverzekering voor je appartement en een slapende VvE 

Een actieve VvE in jouw appartementencomplex regelt vaak een opstalverzekering voor jouw appartement. Met een slapende VvE is dit waarschijnlijk niet zo. Dan moet je zelf een opstalverzekering regelen. Met een opstalverzekering verzeker je de structuur van je appartement en alles wat eraan vastzit. Denk hierbij aan de muren, ramen en de keuken. Deze zijn verzekerd voor schade door brand, storm, lekkage, inbraak en ongelukjes in huis. Schade aan jouw appartement door geen of slecht onderhoud aan de gemeenschappelijke onderdelen van het appartementencomplex is niet verzekerd. Neem contact op met één van onze adviseurs voor advies hoe je jouw appartement kan verzekeren als de VvE van jouw appartementencomplex niet actief is. 

Opstalverzekering afsluiten