Ga naar inhoud

Een gaslek in huis en je verzekering

Een gaslek in je huis is niet alleen vervelend, maar ook gevaarlijk. Er is namelijk explosie- en brandgevaar als er vuur bij gas in de buurt komt. Dit kan leiden tot grote schade in huis. Met een opstalverzekering ben je verzekerd tegen schade in je huis door een gaslek. Een inboedelverzekering dekt schade aan je spullen als gevolg van een gaslek. 

Inboedelverzekering en gaslek 

Brand of een explosie door een gaslek kunnen ook je inboedel beschadigen, bijvoorbeeld je meubels. Hiervoor ben je niet verzekerd met een opstalverzekering. Met een inboedelverzekering ben je wel verzekerd voor schade aan de losse spullen in en om je huis.  

Een gaslek in huis voorkomen 

Ook al ben je goed verzekerd: een gaslek wil je natuurlijk liever voorkomen dan genezen. Bekijk de volgende tips om de kans op gaslekken in je huis te verkleinen.

Een gaslek ontstaat vaak door een scheur of gat in een slang, of door een onderdeel dat niet goed aangesloten zit. Door eens in de zoveel tijd je gasaansluitingen te controleren, bijvoorbeeld één keer per jaar of eens in de twee jaar, spoor je problemen vroeg op. Zo kun je gaslekken en schade aan je huis voorkomen. 

Heb je een scheurtje of slecht aangesloten onderdeel ontdekt in je gasaansluitingen? Bel dan zo snel mogelijk een monteur. Die kan het probleem dan op tijd verhelpen. Zo kan schade aan je gasaansluitingen gerepareerd worden voordat er een lek ontstaat. 

Gasslangen in je huis moeten tenminste een keer in de tien jaar worden vervangen. Als deze langer in gebruik zijn, wordt de kans op slijtage en scheuren of gaten groot. Hierdoor krijg je meer risico op gaslekken. Laat je gasslangen daarom tijdig vervangen. Dit is een specialistische klus, dus schakel hier een monteur voor in.

Wat moet ik doen bij een gaslek? 

Als er toch een gaslek is ontstaan in je huis, is het belangrijk om snel het lek op te sporen en te stoppen. Zo voorkom je gevaar en schade aan je huis. Hieronder vind je de belangrijkste stappen om te nemen bij een gaslek.

Wanneer je het gas afsluit, kan er geen nieuw gas meer je huis in lekken. Zo verklein je het gevaar dat er een explosie of brand kan ontstaan door het gaslek. 

Als er sprake is van een gaslek, is het erg gevaarlijk om vuur aan te steken. Gebruik dus geen aanstekers of lucifers in of rond je huis. Let ook op met het gebruik van elektriciteit. Eén vonk kan al leiden tot grote schade als je een gaslek hebt. 

Goede ventilatie zorgt ervoor dat het gelekte gas uit je huis kan vervliegen. Zet daarom alle ramen en deuren van je huis open. Houd ramen en deuren zo veel mogelijk open totdat het gaslek is gevonden en gerepareerd. 

Het is belangrijk om zo snel mogelijk te ontdekken waar het gaslek in je huis zit. Dit kun je, als je gasleiding niet onder de vloer door loopt, zelf doen door zeepsop te gebruiken. Smeer dit sop over je gasleidingen en koppelingen. Op de plek waar het gaslek zit, zal het zeepsop gaan bubbelen.  

Kun je het gaslek zelf niet vinden? Dan is het mogelijk dat het ergens in een muur of onder de vloer zit. Een specialist kan het lek dan voor je opsporen. 

Wanneer je weet waar het gaslek zit, kun je dit laten dichten. Het is het veiligst om dit door een monteur te laten doen. Zit het gaslek op een plek waar je niet makkelijk bij kunt? Een monteur kan dan bijvoorbeeld de muur openbreken om bij het gaslek te komen.

Je huis goed verzekeren met Univé 

Met de woonverzekeringen van Univé is jouw huis goed verzekerd. Met een opstalverzekering verzeker je de vaste onderdelen van je huis. Een inboedelverzekering dekt schade en diefstal van de losse spullen in en om je huis. 

De opstal- en inboedelverzekering van Univé sluit je al in een paar minuten online af. Je vinkt daarbij gemakkelijk de aanvullende dekkingen aan die jij wilt. Ook zie je meteen welke premie er bij jouw verzekering hoort. 

Bereken je premie