CO-melder plaatsen: hoe blijf je het veiligst?
Hoe werkt een CO-melder (koolmonoxidemelder) precies, op welke hoogte kun je hem precies plaatsen en is hij nu wel of niet verplicht? Je leest er hier meer over.
Zo werkt een CO-melder
De sensor in een koolmonoxidemelder bestaat uit een gel waar onder meer zwavelzuur in zit. Dit reageert met CO wanneer dit in een te grote hoeveelheid in de lucht zit. Er zit een ingebouwde timer in de CO-melder, zodat hij niet te snel af gaat. Maar als hij alarm slaat, is er dus ook echt acuut gevaar.
Is een CO-melder verplicht?
Nee, op dit moment is het nog niet verplicht om een koolmonoxidemelder in huis te hebben hangen. Maar we raden het je wel sterk aan om er eentje te plaatsen. Een CO-melder kan je immers waarschuwen in het geval dat er koolmonoxidevergiftiging dreigt. Dat wil je toch koste wat het kost voorkomen? Een CO-melder kopen en ophangen is dan een kleine moeite.
Wat is de ideale CO-melder-hoogte?
Tussen je heup en je schouder is de ideale hoogte voor een CO-melder. Of meet ongeveer 1,5 meter af met een rolmaat. Doordat koolmonoxide niet stijgt, zoals rook wel doet, blijft het ongeveer in het midden van de ruimte hangen. Daarom is dit de beste hoogte om het gehalte koolmonoxide te meten.
Waar moet je de CO-melder plaatsen?
- Als het gaat om de ruimte waar je cv-ketel staat: hang hem minimaal 50 cm van de ketel voor optimaal effect.
- Woon je in een open appartement of studio: plaats de CO-melder dan dicht bij je slaapplek en zo ver mogelijk van de kookruimte.
- Plaats bij voorkeur een melder op elke verdieping.
Koolmonoxidevergiftiging voorkomen met cv-ketel onderhoud
Als je wilt voorkomen dat de CO-melder aan het werk moet in jouw huis, is het advies om je cv-ketel minimaal één keer per twee jaar te laten onderhouden. Zo voorkom je koolmonoxidevergiftiging, een koude douche of zelfs brand.