Ga naar inhoud

Bijgebouw verzekeren

Heb je een bijgebouw zoals een garage, tuinhuis of carport? Dan wil je deze goed verzekeren tegen schade. Met onze opstalverzekering verzeker je jouw bijgebouw tegen schade door brand, storm, lekkage en overstroming.

Groen tuinhuis in een achtertuin omringt door planten

Welke schade aan je bijgebouw kun je verzekeren? 

Als je bijgebouw niet groter is dan 60 m², dan is deze standaard meeverzekerd met je opstalverzekering. Is je bijgebouw groter dan 60 m²? Dan kun je bij de aanvraag van je woonverzekering aangegeven hoeveel vierkante meter je wilt verzekeren. Staat jouw bijgebouw op een ander adres? Bijvoorbeeld een garagebox of een schuur verderop in jouw straat? Neem dan contact op met jouw adviseur voor het verzekeren van je bijgebouw. 

Wel verzekerd   

  • Schade door brand.  
  • Schade voor storm.  
  • Schade door inbraak.  
  • Schade door overstroming*.  
  • Schade door cybercrime.  
  • Schade door ongelukken. 

*Schade door overstroming is niet in alle gevallen verzekerd. Lees hier hoe dit precies zit. 

Niet verzekerd   

  • Schade ontstaan door een aardbeving.  
  • Schade door bouwfouten.  
  • Schade ontstaan door slecht onderhoud.  

Spullen in je bijgebouw verzekeren 

Vaak liggen er verschillende spullen in een bijgebouw. Bijvoorbeeld je fiets of gereedschap. Deze wil je ook verzekeren tegen schade of diefstal. Dat kan met de inboedelverzekering. Let er wel op dat hier soms extra regels voor gelden. Zo is diefstal uit je bijgebouw alleen verzekerd als het bijgebouw op slot zit en er sporen van braak zijn. 

Is diefstal uit mijn schuur of bijgebouw verzekerd? 

Diefstal uit een schuur of bijgebouw is altijd verzekerd als het gebouw vastzit aan je woning. Dus als je vanuit je woning rechtstreeks je schuur of bijgebouw in kan komen.    

Zit je schuur of bijgebouw niet aan je woning vast? Dan is diefstal alleen verzekerd bij sporen van inbraak aan vaste afsluitingen. Een vaste afsluiting is een slot dat aan het gebouw vast zit. Een hangslot of kettingslot is geen vaste afsluiting.    

Is er ingebroken in je schuur of bijgebouw? Meld dan je schade

Welke bijgebouwen kun je verzekeren met de opstalverzekering? 

Met de opstalverzekering zijn het woongedeelte en alle hieraan vastgebouwde bouwdelen die bij de woning horen verzekerd. Alle vrijstaande bouwdelen bij de woning op hetzelfde adres zien wij als bijgebouwen. Op je polisblad staat hoeveel vierkante meter aan vrijstaande bijgebouwen verzekerd is. Geef deze door bij het afsluiten van je verzekering.

Heb je een schuur die los staat van je woning of op een ander adres staat? Dan kun je jouw schuur verzekeren tegen schade met een opstalverzekering.  

Je kunt je tuinhuis verzekeren met de woonverzekering. Dit valt standaard onder de dekking. Heb je de aanvullende dekking Ruitbreuk? Dan is het glas in het tuinhuis ook verzekerd. Je bent verzekerd voor ruitbreuk als dit op de polis staat.   

Een sauna in een bijgebouw verzeker je met de opstalverzekering. Bijvoorbeeld de sauna in een tuinhuis. Ook een losse sauna is verzekerd. 

Een aangebouwde en een losstaande veranda of overkapping is meeverzekerd op de woonverzekering. Heb je de aanvullende dekking Ruitbreuk? Dan is het glas in de veranda ook verzekerd. Je bent verzekerd voor ruitbreuk als dit op de polis staat.   

Een hobbykas is een kas in de tuin waarin je bijvoorbeeld een moestuin onderhoudt. Een hobbykas is niet verzekerd op de woonverzekering. Dit geldt voor zowel kassen van glas als van kunststof. Het is niet mogelijk dit bij ons te verzekeren.  

Een serre is meeverzekerd op je woonverzekering als deze aan de woning vast zit. Staat de veranda of overkapping los van de woning of zit deze vast aan een bijgebouw? Geef deze op wanneer je de premie berekent. 

  • Serre in een koopwoning   
    Heb je een koopwoning en een glazen serre? Dan is je serre alleen verzekerd met Ruitbreuk dekking. Als het glas van je glazen serre breekt door brand of storm, dan ben je ook zonder ruitbreuk dekking verzekerd. Een serre van andere materialen is standaard meeverzekerd op je woonverzekering.   

  • Serre in een huurwoning   
    Heb je een huurwoning en een glazen serre? Overleg dan met je verhuurder of de serre verzekerd is via de opstalverzekering van de verhuurder. Heb je de serre zelf aangeschaft? Dan valt dit onder je huurdersbelang. Wil je het glas in je serre meeverzekeren? Sluit dan een ruibreukdekking af.  Een serre van andere materialen is standaard tot € 10.000 meeverzekerd op je inboedelverzekering onder het huurdersbelang. 

Een garagebox op hetzelfde adres als je huis, hoef je niet apart te verzekeren. Is je garagebox op een ander adres geregistreerd? Dan moet je deze wel apart verzekeren. Er zijn verschillende dekkingen voor de garagebox. Dit zijn: 

  • Brand  
  • Brand en storm  
  • Brand, storm en andere schades zoals water, diefstal, en een aanrijding en huisongelukjes  

In de voorwaarden lees je hoe het precies zit met het verzekeren van je garagebox. Met onze adviseur kun je overleggen welke dekking het meest geschikt is voor jouw garagebox.

Verzekering voor je bijgebouw afsluiten 

Wil jij je bijgebouw verzekeren? Een woonverzekering voor een bijgebouw groter dan 60 m² kun je online afsluiten. Dit kan je gemakkelijk online regelen. Geef bij de aanvraag aan hoeveel vierkante meter aan bijgebouwen je hebt. Twijfel je? Maak dan een afspraak met een adviseur bij een Univé-winkel bij jou in de buurt. Je kunt ook altijd telefonisch contact zoeken met onze adviseurs. 

Maak een afspraak

Informatie gecontroleerd door een expert

De content op deze pagina is geschreven door Irene Meekes, contentspecialist verzekeringen. Alle informatie wordt gecontroleerd door onze productspecialist Desiree Venekamp.