Ga naar inhoud

Vloer beschadigd en je verzekering

Schade aan je vloer: het kan je zomaar overkomen. Maar wanneer wordt deze schade door je verzekeraar vergoed? En welke verzekering komt dan in beeld: je inboedelverzekering of je opstalverzekering? Hier vind je meer informatie over wat er gebeurt als je vloer beschadigd is en je je verzekering inschakelt.  

Vloerschade: vast of los? 

Verzekeraars hebben duidelijke afspraken gemaakt over of schade aan de vloer valt onder de inboedelverzekering of de opstalverzekering. De standaardregel of het om je inboedel- of opstalverzekering gaat is als volgt:  

  • Je opstalverzekering omvat alle onderdelen van je huis die je niet kunt weghalen zonder dat er flinke beschadiging ontstaat.
  • Onder je inboedelverzekering valt alles wat je kunt meenemen zonder dat je het los hoeft te maken van de woning en het daarmee beschadigt.​ 

Bij een vloer kan dat dus soms voor twijfel zorgen. Want zit de vloer vastgespijkerd of vastgelijmd aan de vloer van het huis of ligt deze los? Voor vloeren, met uitzondering van tapijt en vinyl, geldt de volgende regel: dit valt onder je opstal. Dit is ook het geval als je bijvoorbeeld een laminaatvloer hebt die niet vastgelijmd is.  

Zachte vloerbedekking soorten zoals tapijt, vinyl en linoleum vallen altijd onder de inboedelverzekering. Het maakt daarbij dus niet uit of er lijm is gebruikt.

Inboedelverzekering en waterschade vloer 

Heb je schade aan je vloer als gevolg van waterschade? Dan ligt het aan de reden van de waterschade of de schade aan je vloer vergoed wordt. Bij de volgende gebeurtenissen krijg je de waterschade vergoed: 

  • Schade door bevroren of gesprongen leidingen.
  • Schade door onvoorziene omstandigheden.
  • Hevige neerslag zoals regen, hagel of sneeuw.
  • Lekkage aan je dakgoot of het dak. 

Er zijn ook situaties waarin je de schade niet vergoed krijgt. Dat is het geval bij:

  • Waterschade door achterstallig onderhoud. Je had de schade namelijk zelf kunnen voorkomen.
  • Schade bij een overstroming door een dijkbreuk. Je kan wel een compensatie krijgen van de overheid via de Wet Tegemoetkoming Schade (WTS).
  • Schade door nalatigheid doordat je bijvoorbeeld een raam liet open staan. Je had die schade ook gemakkelijk zelf kunnen voorkomen. 

Woonverzekering afsluiten 

Wil je er zeker van zijn dat de spullen in en aan je huis goed verzekerd zijn? Sluit dan een of meerdere woonverzekeringen bij Univé af. Dat doe je heel gemakkelijk online.  

Premie berekenen inboedelverzekeringPremie berekenen opstalverzekering