Ga naar inhoud

Hoe maak je een vluchtplan?

Bij een woningbrand heb je maar drie minuten de tijd om veilig je huis uit te komen.

Natuurlijk willen we dat iedereen die bij jou thuis woont op tijd veilig buiten komt, daarom is het verstandig met elkaar afspraken te maken als er brand uitbreekt. Deze afspraken noemen we een vluchtplan.

We vroegen op straat: "Een vluchtplan, heb jij die?"

Annet Hulshof-Mourits, specialist Risicobeheersing bij Veiligheidsregio Drenthe, legt stap voor stap uit waar je aan moet denken bij het maken van een vluchtplan.

Afspraken die je kunt maken voor een vluchtplan:

  1. Doe de deuren ’s nachts dicht. Want als er brand ontstaat in een ruimte, dan blijft die brand zo lang mogelijk in deze ruimte en gaat deze niet het hele huis door.
  2. Wie helpt wie. Kinderen slapen soms zo vast, dat ze niet op tijd wakker worden. Ook niet van het piepen van een rookmelder. De ouders worden vaak wel wakker door de rookmelder, die kunnen dan de kinderen ophalen en in veiligheid brengen.
  3. Voorkom obstakels in je vluchtroute.
  4. Spreek af waar je elkaar buiten ontmoet en waar je de sleutels opbergt. Sleutels moeten langs de vluchtroute liggen, dus in de buurt van een deur of het raam waar je langs moet vluchten. 

Tip
Als je moet vluchten en er hangt rook in de ruimte, kruip dan onder de rook door. Ga de ruimte uit en sluit de deur achter je.

Meer weten over het voorkomen en beperken van brand(schade)?

Naast het opstellen van een vluchtplan leggen we je ook graag uit wat je moet doen wanneer er bijvoorbeeld een vlam in de pan ontstaat. Of hoe je een blusdeken veilig kunt gebruiken. En denk je wel eens na over hoe jij je telefoon veilig kunt opladen? Daarnaast is het ook verstandig om te weten waar je rookmelders moet plaatsen

Lees alles over het voorkomen en beperken van brand(schade)