Ga naar inhoud

Je huis beveiligen met een camera

Denk je aan camerabeveiliging rond je huis om inbraak tegen te gaan? Verstandig: beveiligingscamera’s schrikken dieven af. En bij een inbraak heb je videobewijs waarmee de dader opgepakt kan worden. Ook voor de verzekering is dit handig. Je hebt namelijk duidelijk bewijs dat er schade aan je huis en spullen is veroorzaakt door een inbraak. Maar mag je zomaar overal rond je huis camera’s ophangen? Lees hier wat de regels zijn rond camerabeveiliging. 

Regels camerabeveiliging om het huis 

Als je bewakingscamera’s rond je huis wilt ophangen, is het belangrijk om te weten dat je niet zomaar beelden van mensen mag opnemen. Daarom mag je jouw camera’s niet richten op de openbare weg of een (wandel)pad dat langs je huis loopt. Ook is het niet toegestaan om met de camera’s beelden op te nemen van het huis of de tuin van de buren. Zorg daarom dat de camera’s alleen beeld opnemen van jouw eigen terrein. Daaronder vallen je huis, tuin, oprit en garage.  

Je bent daarnaast verplicht om duidelijk te maken dat er camera’s hangen, zodat mensen die bij je huis komen weten dat zij worden gefilmd. Hang daarom een bordje of sticker op je huis die aangeeft dat er camera’s hangen.  

Locatie camera’s 

Nu je weet waar je de beveiligingscamera’s wel en niet op mag richten, vraag je je misschien af: waar kan ik mijn camera’s het beste ophangen? Het is verstandig om zowel binnen als buiten je woning camera’s te installeren. Zo heb je bij een inbraak bewijs dat er iemand in je huis is geweest. Maar als je één van de twee moet kiezen, is het verstandig om voor buitencamera’s te gaan. Het zien van camera’s aan de buitenkant van een woning schrikt inbrekers namelijk af, waardoor ze minder snel een inbraakpoging bij jou zullen doen. Daarbij is het verstandig om zowel aan de voor- en achterkant van de woning camera’s op te hangen. 

Gebruik van camerabeelden 

De aanwezigheid van camera’s heeft een afschrikkende werking voor dieven, maar er blijft een kans bestaan dat er toch ingebroken wordt. Het is dan belangrijk dat je zo snel mogelijk aangifte doet bij de politie. Daarbij mag je de camerabeelden als bewijs gebruiken: de politie kan hiermee de identiteit van de dader achterhalen en zorgen dat deze opgepakt wordt.  

Meer informatie over inbraak en diefstal 

Wil je meer weten over inbraakpreventie en wat je moet doen als er toch ingebroken wordt? Bekijk dan onze pagina over inbraak en diefstal