Ga naar inhoud

3 juni 2024Wonen

Zonnepanelen? Voorkom onveilige situaties met onze tips!

Steeds meer mensen laten zonnepanelen plaatsen. Maar hoewel zonnepanelen op zich niet brandgevaarlijk zijn, kan een onjuiste installatie wél het risico op brand vergroten. Zorg dus voor de juiste installatie en voorkom onveilige situaties.

Nu steeds meer daken zijn voorzien van zonnepanelen, komen er ook meer branden voor in woningen met zonnepanelen. Betekent dit dat de panelen brandgevaarlijk zijn? Nee: zonnepanelen kunnen in principe niet spontaan ontbranden. Toch is het belangrijk om aandacht te hebben voor veiligheid. 

Kortsluiting of brand

“Onjuiste installatie van zonnepanelen kan veel schade veroorzaken”, zegt Desiree Venekamp, productspecialist Brand bij Univé. “Denk aan kabels die niet op de juiste manier zijn gebundeld, waardoor brand kan ontstaan. Ook als er verschillende merken connectoren op elkaar aangesloten worden, kunnen onveilige situaties ontstaan. Connectoren zijn de stekkers die de kabels met de panelen verbinden.”  Maar ook ventilatie tussen de panelen is een belangrijk aspect. Dit kan voornamelijk bij in-dak zonnepanelen een extra risico opleveren.

Veilige installatie

Veilig profiteren van de zon begint dus met een veilige installatie. Daar kun je zelf voor zorgen.

  1. Kies een betrouwbare installateur. Die herken je aan het InstallQ-keurmerk. 
  2. Vraag de installateur of hij connectoren van hetzelfde merk gebruikt.
  3. Zorg bij in-dak-zonnepanelen voor voldoende ruimte tussen de panelen en het materiaal eronder en gebruik brandwerende materialen.
  4. Hang de omvormer op een brandveilige achtergrond, zoals steen of gips. Plaats geen spullen direct naast de omvormer, zodat die zijn warmte goed kwijt kan.
  5. Wil je de panelen op een rieten dak of in de tuin plaatsen? Meld dit dan bij je verzekeringsadviseur.

Maandelijkse check

Ook na plaatsing is het de moeite waard om je zonnepanelen in de gaten te houden. Brandweer Nederland adviseert om de panelen en omvormer maandelijks te checken. Ga daarvoor niet zelf het dak op: een check vanaf de grond is voldoende. Zie je loshangende draden of twijfel je of alles nog goed werkt? Neem contact op met je installateur en volg zijn instructies. 
Bij vrijwel alle installaties kun je online de opbrengst zien. Zie je hier een afwijking? Neem ook dan contact op met je installateur.

Zijn je panelen vies geworden door bijvoorbeeld Sahara-zand of vogelpoep? Meestal zorgt een oer-Hollandse regenbui ervoor dat je panelen weer schoonspoelen. Blijven ze heel vies en merk je dat de opbrengst minder wordt? Schakel dan een gespecialiseerd bedrijf in om de panelen schoon te maken.

Meer tips

Kijk voor een volledig overzicht van tips over het veilig gebruiken van zonnepanelen op de website van Brandweer Nederland.

Deel dit bericht