Ga naar inhoud

1 april 2023Wonen

Zo herken je het parvovirus bij je hond

Het parvovirus is een erg besmettelijk virus bij honden. Door parvo kan je hond ernstig ziek worden en zelfs overlijden. Hoe voorkom je dat je hond besmet raakt? En als het toch misgaat, hoe krijg je je viervoeter er dan weer bovenop?

Wat is het parvovirus?

Het parvovirus heet ook wel parvo of canine parvovirus (CPV). Het virus is niet alleen heel besmettelijk, maar ook hardnekkig en dodelijk. Dierenartsen kunnen parvo alleen stoppen met een lange en intensieve medische behandeling. Dat komt doordat er geen medicijn tegen het parvovirus is. Of een besmette hond het virus overleeft, is afhankelijk van verschillende dingen. Zoals de conditie van de hond en hoe ziek hij is.

Hoe weet ik of mijn hond het parvovirus heeft?

Alleen je dierenarts kan bepalen of er sprake is van het parvovirus. Dit gebeurt door de ontlasting van je hond te onderzoeken. Wel zijn er een aantal kenmerken die vaak voorkomen bij honden met parvo. De eerste kenmerken zijn vaak dat de hond lusteloos wordt en niet meer wil eten.

Je kunt het parvovirus herkennen aan klachten als:

  • lusteloos gevoel

  • niet meer eten

  • overgeven, soms met bloed

  • diarree die waterdun en bloederig is

  • kwijlen

  • sloomheid

  • koorts

  • uitdroging

  • bleke slijmvliezen

De eerste kenmerken komen vaak 7 tot 10 dagen na besmetting.

Wat moet ik doen als mijn hond het parvovirus heeft?

Als je denkt dat je hond mogelijk besmet is met het parvovirus, dan is het belangrijk om zo snel mogelijk naar de dierenarts te gaan. Honden overleven het virus vaak alleen als zij snel en intensief behandeld worden.

De dierenarts onderzoekt je hond en stelt vragen over de klachten. Bij een vermoeden van het parvovirus, wordt ook de poep van je hond onderzocht. Hierna kan de dierenarts bepalen of er sprake is van parvo.

Goed om te weten: als je hond behandeld is tegen het parvovirus, dan is het belangrijk dat hij een jaar lang niet speelt met honden die niet gevaccineerd zijn.

Hoe kan mijn hond besmet raken met het parvovirus?

Het parvovirus verspreidt zich snel en kan wel maanden overleven in de buitenlucht. Dit betekent dat je hond op allerlei directe én indirecte manieren besmet kan raken.

Besmetting gebeurt meestal via contact met:

  • poep van een besmette hond

  • braaksel van een besmette hond

  • plaats waar een besmette hond heeft gepoept of overgegeven (zoals een grasveld, uitlaatplek of lantaarnpaal)

  • dingen die in contact zijn geweest met het braaksel of de poep van een besmette hond (zoals handen, schoenen, kleding, manden of speeltjes van honden die ziek of net hersteld zijn)

Kan een volwassen hond parvo krijgen?

In principe kunnen honden het parvovirus krijgen op elke leeftijd. Toch komt het vooral voor bij pups tot één jaar, die van de kennel naar hun nieuwe huis gaan. Dit is namelijk een zware periode voor pups: in deze tijd moeten zij hun eigen immuunsysteem opbouwen. Daarnaast zorgt de verhuizing naar hun nieuwe thuis voor stress. Door de stress wordt hun afweersysteem zwakker, waardoor pups het parvovirus makkelijker kunnen krijgen.

Is parvo besmettelijk voor mensen of katten?

Misschien vraag je je af of je zelf ook besmet kunt raken met het parvovirus. Maak je geen zorgen: het parvovirus kan niet overspringen van hond naar mens. Katten kunnen ook geen parvo krijgen via een hond.

Hoe voorkom ik dat mijn hond besmet raakt met parvo?

Gelukkig kun je je hond goed beschermen tegen het parvovirus. Hier zijn drie tips.

Tip 1: Op tijd vaccineren

Een vaccinatie is de beste bescherming tegen parvo. Laat je pup daarom op tijd vaccineren. In Nederland worden pups standaard gevaccineerd tussen 6, 9 en 12 weken en op 1- jarige leeftijd. Daarna krijgen honden om de 3 jaar een vaccin. Heb je een pup die in contact is geweest met een besmette hond? Dan kan de dierenarts extra vaccinaties geven.

Tip 2: Ontwijk risicoplekken

Heb je een pup die jonger dan 1 jaar is? Probeer risicovolle plekken en situaties dan zoveel mogelijk te vermijden. Denk aan contact met zieke dieren, drukke uitlaatvelden en parken waar veel honden komen.

Tip 3: Geen import of broodfokker

Elke pup kan besmet raken met het parvovirus. Wel gebeuren besmettingen op het moment vooral bij puppy’s van broodfokkers en bij honden die illegaal geïmporteerd zijn uit het buitenland. Koop je hond daarom liever niet via (illegale) import of een puppyfarm. Het risico op parvo is dan kleiner.

Deel dit bericht