Ga naar inhoud

27 mei 2024Wonen

Wonen en bouwen: zo kan het ook!

Eindeloos wachten op een sociale huurwoning. Telkens weer overboden worden in je zoektocht naar een koophuis. Wie op zoek is naar een woning, weet hoe moeilijk het is om een degelijk dak boven het hoofd te vinden. Om al die woningzoekenden toch een thuis te kunnen bieden, worden steeds meer alternatieve bouw- en woonvormen ontwikkeld. 


Je kent ze wel: de klassieke doorzonwoningen. Grote ramen in de voor- en achtergevel. Voorin de woonkamer, achterin de keuken. Boven drie slaapkamers en een badkamer, daarboven een zolder. Die woningen, veelal gebouwd in de jaren ’70, ’80 en ’90, zijn volgens Van Wijnen ideaal om te splitsen. “Simpel gezegd delen we zo’n huis op in twee zelfstandige woningen”, zegt Jelle Haisma. Jelle is directeur Vastgoedbeheer Noord en Oost bij Van Wijnen. Hij ziet woningsplitsing als één van de oplossingen voor het woningtekort.

Een- en tweepersoonshuishoudens

“Naar verwachting heeft Nederland in 2030 zo’n 3,5 miljoen eenpersoonshuishoudens en 2,5 miljoen tweepersoonshuishoudens. Om iedereen een dak boven het hoofd te bieden, hebben we 900.000 meer woningen nodig. Er is vooral behoefte aan kleinere, betaalbare woningen. De meeste bestaande huizen zijn namelijk nog gebaseerd op grotere huishoudens. Een  gesplitst huis maakt efficiënt gebruik van de bestaande ruimte, zodat er op hetzelfde woonoppervlak niet één, maar twee huishoudens kunnen wonen.”

Volledig zelfstandig

Als Van Wijnen een woning in tweeën deelt, ontstaan een zelfstandige én betaalbare boven- en benedenwoning. Beide hebben een woonkamer, keuken, slaapkamer, badkamer én een berging. In sommige huizen is het mogelijk om op zolder een tweede slaapkamer toe te voegen aan de bovenwoning. De gevel blijft gelijk: achter de bestaande voordeur komt een halletje met daarin twee deuren die toegang geven tot de afzonderlijke woningen. De twee woningen krijgen een eigen energieaansluiting én worden volledig verduurzaamd.

Snel en goedkoop

Jelle schat in dat Nederland ongeveer 15.000 tot 30.000 woningen gesplitst kunnen worden. “Met deze oplossing kunnen we dus niet het woningtekort volledig aanpakken. Maar met splitsen kun je wel snel én relatief goedkoop extra woonruimte creëren. Een huis splitsen duurt ongeveer twintig weken, een nieuwe woning bouwen duurt veel langer.”

Vertrouwde omgeving

Het lijkt ideaal en relatief eenvoudig. Toch blijven de grote aantallen gesplitste woningen vooralsnog uit. In het zuiden van Nederland deelde Van Wijnen inmiddels zo’n honderd huizen in tweeën, veelal van woningcorporaties. “Vooral van senioren krijgen we ontzettend positieve reacties over hun gesplitste huis”, vertelt de directeur. “Met een slaapkamer op de begane grond kunnen zij samen in hun vertrouwde omgeving blijven wonen.”

Verder kijken dan nieuwbouw

De bouwer hoopt dat binnenkort op meer plekken in Nederland huizen worden gesplitst. “Als we het woningtekort willen terugdringen, moeten we verder kijken dan nieuwbouw. We hebben creatieve oplossingen als deze nodig. Gelukkig zijn gemeenten, corporaties en beleggers over het algemeen enthousiast over woningsplitsing.”

Samen aan de slag

Hij nodigt andere bouwbedrijven uit om zich ook in splitsen te verdiepen. “Als we samen met deze én andere oplossingen aan de slag gaan, kunnen we het woningtekort terugdringen. Dan kunnen we een prettig, betaalbaar thuis bieden aan zoveel mogelijk mensen. Want dat is waar wij voor gaan: samen bouwen aan ruimte voor een beter leven.”


Tip van Univé: Huis kopen? Begin goed voorbereid aan de zoektocht naar jouw droomhuis. Plan een vrijblijvend adviesgesprek in met één van onze hypotheekadviseurs.


Deel dit bericht