26 januari 2023Reizen
Wintersport in je huisje op wielen: met de caravan of camper naar de sneeuw
Met je huisje op wielen - caravan of camper - naar je wintersportbestemming, heb je daar weleens aan gedacht? Niet alleen heel gezellig, maar ook voordeliger én een bijzondere ervaring. Met enige voorbereiding zorg jij voor een fantastische vakantie in de sneeuw.
Winterkamperen, wat is er anders?
Op de camping in de sneeuw is een unieke ervaring, heel anders dan in de zomermaanden. Niet op slippers maar op je snowboots over het terrein. Een lekkere stevige maaltijd na je dag op de piste in plaats van stokbrood en een hamburger van de bbq. In de zomer gaan vakantiegangers veelal ook voor een kortere periode naar de camping. En in de winter is het niet ongebruikelijk om de caravan voor langere tijd in de sneeuw laten staan. Caravans (of campers) staan dichter op elkaar omdat de buitenruimte in de winter minder nodig is; even een boek lezen voor de caravan of camper is er met temperaturen onder nul niet bij. Kamperen in de winter betekent niet de airco maar de kachel aan. Lekker warm en knus bij elkaar. En wie slim is - en dat ben jij - zoekt voor het voor het boeken uit of de camping naar keuze een verwarmd douche- en toiletgebouw heeft, dat scheelt bibberende toiletbezoekjes.
Boek op tijd je camping
Wil je kamperen op je wintersportbestemming, start dan op tijd met het zoeken van je camping. Want vergis je niet, winterkamperen is populair. Campings in Oostenrijk schijnen nog drukker te zijn dan in de zomer. Boek dus op tijd! Zoek je favoriete skigebied op in Google maps en kijk welke campings er in de regio te vinden zijn. Tip: kies een camping vlakbij de snelweg en voorkom dat je met je caravan over slingerwegen en hellingen moet glibberen. Ga je op wintersport naar Oostenrijk? Snowplaza zette 10 fijne wintercampings in Oostenrijk voor je op een rij.
Maak je vervoer winterklaar
Voordat je aan je winteravontuur begint, is het belangrijk ervoor te zorgen dat je camper of auto en caravan klaar is voor de komende reis. Begin met een grondige inspectie van je voertuig, inclusief het controleren van alle buitenlichten en alle veiligheidsitems zoals brandblussers. Controleer ook of je voertuig voldoende antivries in het motorkoelsysteem heeft, en controleer of de banden de juiste spanning hebben - koude temperaturen kunnen de bandenspanning aanzienlijk beïnvloeden. Regel op tijd een onderhoudsbeurt zodat je straks veilig de weg op kunt. Winterbanden zijn belangrijk en in veel landen zelfs verplicht. Neem sneeuwkettingen mee. Deze plaats je om de aangedreven wielen. Heb je vierwielaandrijving, dan doe je ze om de voorwielen. Let er op dat je de juiste maat en type sneeuwkettingen gebruikt. Campers tot 3,5 ton vragen om kettingen met dichtgelaste schakels.
Blijf lekker warm
Laat de kachel continu branden bij vorst om te voorkomen dat je waterleidingen, watertank en boiler bevriezen. Houd de temperatuur in je caravan of camper tussen 18 en 22 graden. Lekker al die warmte, maar zorg ook dat je regelmatig ventileert om de condens kwijt te raken. Vertrouw niet alleen op je kachel, maar zorg ook voor voldoende warm beddengoed en neem extra dekens mee.
Zorg voor voldoende gasvoorraad
Neem voldoende gas mee. Bij strenge vorst verbruik je maximaal 11 liter propaangas per drie tot vijf dagen. Let op: alleen propaangas is geschikt voor de koude wintertemperaturen! Het is slim om gebruik te maken van een systeem dat zorgt voor automatische overschakeling naar een volle gasfles wanneer de andere leeg is (Truma DuoControl bijvoorbeeld). Dan hoef jij ‘s nachts niet onder je warme dekens vandaan om de gasfles te wisselen.
Een stevige voortent op bevroren grond
Investeer in een voortent met dikkere wanden en een schuin dak zodat de sneeuw er makkelijker af kan vallen. Zet je wintervoortent goed vast. Gebruik bijvoorbeeld plankjes met een plastic zak erom onder de uitdraaisteunen, dat voorkomt dat het vastvriest. Maak de ondergrond zo egaal mogelijk en sla lange stalen sneeuwharingen in de bevroren grond met een ‘vuistje’ (moker). Nog steeds lastig? Boor dan een ondiep gat, steek de haring erin en sla er nog een paar keer op met de moker. Bedek vervolgens de slikranden met sneeuw met behulp van een sneeuwschep en bezem. Ligt er veel sneeuw op je dak en/of voortent haal het er dan zo snel mogelijk vanaf.
Ik ga winterkamperen en neem mee…
Neem onder andere een sneeuwschep, bezem, vuistje, klauwhamer, sneeuwharingen, ontdooivloeistof en een föhn mee. Liv Krake deelt op haar reisblog 5 onmisbare items wanneer je gaat winterkamperen.
Een wintersportvakantie met je eigen camper of caravan is een unieke ervaring. Met de juiste voorbereiding ga je goed op weg en geniet je comfortabel op de camping onder de heldere sterrenhemel. Je huisje op wielen in de sneeuw, probeer het eens!
Deel dit bericht