6 januari 2025Gezondheid
We sporten meer maar bewegen minder
Vaker de fiets pakken of stevig trainen in de sportschool. Niet met de lift, maar met de trap naar boven. Er wordt ons vaak verteld dat we meer moeten sporten en bewegen. Maar dóen we dat ook? Sportonderzoeker Remko van den Dool over de sport- en beweegtrends van 2025.
Meer dan de helft van de Nederlanders beweegt onvoldoende. Dat klinkt misschien somber. Toch is er goed nieuws, weet Remko van den Dool. Remko is onderzoeker bij het Mulier Instituut, dat onafhankelijk, wetenschappelijk onderzoek doet naar sport en bewegen. “De recente cijfers over sporten zijn redelijk positief”, stelt de onderzoeker. “Steeds meer Nederlanders doen aan sport. En we verwachten dat de sportdeelname de komende jaren verder zal stijgen.”
Meer sportende ouderen
Die stijging wordt vooral veroorzaakt door twee ontwikkelingen. De eerste: het aantal ouderen dat aan sport doet, neemt toe. “Eigenlijk zijn er twee groepen ouderen. De oudste groep is niet opgegroeid met sport – in hun jeugd waren er nog nauwelijks sportverenigingen. Ook in hun latere leven hebben zij vaak niet gesport. Deze groep dunt uit door het natuurlijk verloop. De generatie die hen opvolgt, de ‘jongere ouderen’, is wél met sport opgegroeid en is blijven sporten. Dat zien we terug in de sportdeelname van ouderen.”
Meer hoger opgeleiden
De tweede reden dat we steeds meer gaan sporten, heeft te maken met ons opleidingsniveau: hoger opgeleiden doen vaker aan sport dan lager opgeleiden. Een eenduidige verklaring daarvoor is er nog niet. Mogelijk hebben hoger opgeleiden meer kennis van gezond gedrag of hebben zij simpelweg meer financiële middelen om te sporten. “Nu steeds meer Nederlanders hoog opgeleid zijn, zien we dat de sportdeelname mee stijgt met het opleidingsniveau.”
Sport als gewoonte
Het opleidingsniveau heeft een tweede uitwerking op sportgedrag: kinderen van mensen met een hoger opleidingsniveau maken vaker op jonge leeftijd kennis met sport. Dankzij die ‘sportsocialisatie’ is de kans groter dat zij ook in hun verdere leven blijven sporten. “Kinderen zien hun ouders sporten, zijn zelf lid van een sportvereniging en gaan bijvoorbeeld op skivakantie. Sport hoort erbij.”
Beweegrichtlijnen
Maar twee keer per week sporten is niet voldoende om gezond en fit te blijven. De Rijksoverheid stelt dat volwassenen minstens 2,5 uur per week aan ‘matig of zwaar intensieve inspanning’ moeten doen, en daarnaast twee keer per week ‘spier- en botversterkende activiteiten’. Sinds 2021 is het aantal Nederlanders dat aan deze zogenoemde Beweegrichtlijnen voldoet, licht afgenomen.
Kleine beweegmomentjes
Een duidelijke oorzaak voor die afname is er niet, zegt Remko. Wel ziet hij hoe steeds meer dagelijkse activiteiten of klusjes worden vervangen door manieren die minder moeite kosten. “De e-bike heeft de gewone fiets vervangen, de boodschappen worden thuisbezorgd en een robot maait het gras. Het is verleidelijk je leven steeds comfortabeler in te richten. Maar daardoor verlies je die kleine beweegmomentjes.”
Discipline
Voldoende bewegen is dus niet vanzelfsprekend. “Daarvoor heb je flink wat discipline nodig. Discipline om vaker de fiets te pakken. Of om elke dag in je lunchpauze een korte wandeling te maken, óók als het regent.” Remko laat weten dat juist op die momenten de ‘sportsocialisatie’ van pas komt: “Als jij gewend bent om te bewegen, zul je ook op die ‘moeilijke’ momenten sneller de gezonde keuze maken.”
Verleiding
Of hij zelf altijd die gezonde keuze maakt? Remko lacht. “Ik doe mijn best. Maar als het écht hard regent, wordt de verleiding om mijn lunchwandeling over te slaan, ook voor mij erg groot.”
Als Supporter van Sport stimuleert Univé sporten en bewegen. Om gezond en fit te blijven, je goed te voelen en mensen te leren kennen, is bewegen het sleutelwoord en belangrijk voor ons allemaal. Daarom supporten we vele landelijke clubs en lokale verenigingen, evenementen en initiatieven voor de top- en breedtesporten.
Deel dit bericht