19 januari 2021Gezondheid
Wat als je geen zorgverzekering hebt?
Er zijn mensen die geen zorgverzekering willen of kunnen afsluiten. Wat als je geen zorgverzekering hebt, terwijl dit wel verplicht is? In dit blog leggen we het uit.
In Nederland is iedereen verplicht om minimaal een basisverzekering af te sluiten. In de wet staat dat elke Nederlander van 18 jaar en ouder een zorgverzekering moet hebben. Als je niet verzekerd bent, onderneemt de overheid actie.
Van brief tot verplichte aanmelding
Als je geen zorgverzekering hebt afgesloten, stuurt het Centraal Administratie Kantoor (CAK) je namens de overheid een brief. Vervolgens moet je binnen drie maanden jezelf verzekeren of aantonen dat je een goede reden hebt om dat niet te doen, bijvoorbeeld vanwege je geloof of levensovertuiging. Als je dit niet doet, krijg je een boete.
Zodra je de tweede boete wegens onverzekerd zijn krijgt, meldt het CAK je aan bij een zorgverzekeraar en houdt deze instantie gedurende een jaar de premie hiervan in op je inkomsten. Het maakt niet uit of dit loon, een uitkering of pensioen is. In dat geval betaal je meer premie dan je zou betalen wanneer je zelf een zorgverzekering had afgesloten.
Ik heb geen zorgverzekering. Moet ik dan alle medische kosten zelf betalen?
Zo lang je niet verzekerd bent, betaal je alle kosten voor medische zorg zelf. Je zult niet geweigerd worden bij een ziekenhuis of arts, men is verplicht je te behandelen.
Betalingsregeling voor de zorgverzekering
De belangrijkste reden voor mensen om geen zorgverzekering af te sluiten, zijn de kosten. Dit begrijpen we bij Univé heel goed. Daarom bieden we de mogelijkheid om een betalingsregeling af te sluiten, zodat je in termijnen kunt betalen. Zo hopen we je te kunnen helpen om boetes van het CAK te voorkomen.
Deel dit bericht