5 januari 2022Wonen
Veilig klussen in huis doe je zo
Het klinkt zo logisch: natúúrlijk klus je veilig. Maar helaas leidt doe-het-zelven elk jaar tot gemiddeld 130.000 klusongelukken.
Ruim de helft van al het letsel wordt medisch behandeld, waarvan ongeveer 16.000 behandelingen op een Spoedeisende Hulp-afdeling. Toch denken nog altijd veel klussers: ‘dat overkomt mij niet’. Met veiliger werken voorkom je niet alleen dat je de Univé ongevallenverzekering nodig hebt, het komt vaak ook het eindresultaat ten goede! Daarom 5 praktische tips voor veilig (en netjes) klussen.
5 tips voor veilig doe-het-zelven
1. Een goede voorbereiding is het halve werk
Het maakt niet uit of je van het niveau klussen-voor-dummies bent of juist een pro, maar zorg dat je werkplek altijd opgeruimd is. Zo kun je niet struikelen over slingerend materiaal of losse snoeren. Zorg er daarnaast voor dat al het materiaal dat je wil bewerken, goed vast zit. Zo kan het niet wegschieten tijdens het bewerken en kan gereedschap niet vast komen te zitten.
Extra tip: denk vooraf na of je hulp kunt inroepen als er iets gebeurt. Is er iemand anders thuis of ligt je telefoon binnen handbereik?
2. Zorg voor goed gereedschap
Een scherp hobbymes of scherpe snoeischaar is veiliger dan een bot exemplaar. Stevige schoenen zijn een must, want een hamer, schroevendraaier of plaat MDF kan flinke verwondingen veroorzaken. Officiële werkschoenen of veiligheidsschoenen met verstevigde neuzen zijn het veiligst.
3. Ga verstandig om met gereedschap
De basis van veilig klussen: zorg voor een stabiele houding en weet hoe je het gereedschap moet gebruiken. Sta met beide voeten op de grond en houd elektrisch gereedschap altijd met twee handen vast, zodat je je handen niet kunt verwonden. Hang niet te dicht op je werk, zodat lichaamsdelen en kleding uit de buurt van de draaiende delen van de machine blijven en vonken en splinters geen letsel kunnen veroorzaken.
Onderhoud je gereedschap goed en maak het schoon na afloop, zodat er geen roest ontstaat. Natuurlijk wel eerst de stekker uit het stopcontact halen.
4. Zorg voor goed en veilig zicht
Veilig klussen doe je het liefst bij daglicht. Is dat niet mogelijk? Zorg dan voor goede verlichting. Bescherm je ogen daarnaast met een veiligheidsbril als je gaat zagen, schuren, branden en lassen.
5. Zorg dat de trap stevig staat
Vast herkenbaar: de ladder of trap wiebelt wat, maar de klus moet nu eenmaal af dus je klimt er toch op. Onverstandig, want valongelukken kunnen vervelend en blijvend letsel veroorzaken. Als je op je hoofd terechtkomt, bijvoorbeeld. Dus begin bij de basis en zorg dat de trap stevig staat. Plaats de trap of ladder nooit op losse plankjes of kratten. Zet de ladder onder een hoek van 75° ten opzichte van de ondergrond, waardoor hij niet zomaar weg kan glijden.
Test dit door met je schoenen tegen de poten van de ladder te gaan staan en je armen recht naar voren te steken. De laddersport moet je dan gemakkelijk vast kunnen pakken. Twijfel je over de stevigheid? Roep dan assistentie in.
Veilig klussen aan een ander overlaten? Schakel Univé klushulp in
Twijfel je toch of je een bepaalde klus in huis zelf moet uitvoeren? Schakel dan de Univé klushulp in. Deze klushulp helpt je bij kleine klusjes in en rondom huis, zoals het ophangen van schilderijen, kleine reparatiewerkzaamheden of het vervangen van een lamp. Kijk voor meer informatie op onze klushulp pagina.
Onmisbaar: de EHBO-app van het Rode Kruis
Of je nu met een hamer op je duim hebt geslagen of van de trap bent gevallen waardoor je enkel is verstuikt: met de app van het Rode Kruis heb je alle EHBO-instructies altijd op zak. In een noodsituatie geeft de app je ook gesproken instructies. Via de app kun je direct 112 bellen en zie je waar in de buurt AED-apparaten zich bevinden.
Deel dit bericht