1 juli 2018Reizen
Verkeersregels in het buitenland: ken jij ze?
In onze favoriete vakantielanden zijn helaas niet alle verkeersregels hetzelfde als bij ons. Om te voorkomen dat je een verkeersovertreding begaat, is het daarom goed je voor te bereiden op de regels van de plaats van bestemming. Want je geeft je vakantiegeld vast liever uit aan leukere dingen dan aan boetes en bekeuringen.
Let op bij de grens
De maximumsnelheid, met name buiten de bebouwde kom, kan per land verschillen. In België is dit bijvoorbeeld 120 km/uur. In Duitsland geldt op veel snelwegen geen maximumsnelheid, maar wel een adviessnelheid van 130 km/uur. Hoe hard je mag rijden met een aanhanger of caravan verschilt ook per land. Bij de grensovergang staat altijd duidelijk aangegeven welke maximumsnelheid waar geldt. Kleine moeite dus om hier even goed op te letten.
Wat moet je bij je hebben in de auto?
Ieder land heeft ook eigen regels voor de verplichte inventaris in je auto. De gevarendriehoek is standaard, maar in Duitsland en Kroatië moet je een extra driehoek bij je hebben voor de caravan of aanhanger. Een reflecterend vestje voor als je gestrand bent bij pech is bijna overal verplicht. En in een aantal landen voor alle inzittenden. Het is dus aan te raden om voldoende hesjes mee te nemen. In landen zoals Frankrijk en Spanje riskeer je een boete als je tijdens het autorijden slippers draagt en een ongeluk veroorzaakt. Dus denk ook voor je eigen veiligheid aan het juiste schoeisel. De blaastest is sinds mei 2020 niet meer verplicht in Frankrijk.
Hoe zit het met boetes in het buitenland?
Word je aangehouden in het buitenland en krijg je een bekeuring? Dan kun je in veel gevallen de boete direct betalen. Ben je geflitst voor bijvoorbeeld een snelheidsovertreding of heb je een parkeerboete dan krijg je de boete ‘gewoon’ thuisgestuurd. Dat gebeurt via het CJIB of via een Nederlands incassobureau.
Parkeren en milieuzones
Het komt regelmatig voor dat Nederlanders worden verrast door Italiaanse boetes wegens het rijden of parkeren in zones met beperkte toegang voor motorvoertuigen. Dit soort zones komt veel voor in historische binnensteden, maar worden nogal eens over het hoofd gezien. Je herkent de zone aan een wit rond bord met een rode rand, met de melding Zona Traffico Limitato (inrijverbod), of Zona Tutelata (parkeerverbod).
In steeds meer landen moet je rekening houden met milieuzones. Om in de (binnen)steden rond te mogen rijden heb je een milieusticker nodig met de juiste kleur. Welke sticker je nodig hebt hangt af van het type voertuig, de CO2 uitstoot en de leeftijd. Op de website van Green Zones wordt bijgehouden waar milieuzones zijn en kun je meteen de benodigde vignetten of stickers bestellen.
Hulp nodig onderweg?
Ondanks een goede voorbereiding kan het altijd gebeuren dat je pech krijgt onderweg of hulp nodig hebt. Heb je een autoverzekering van Univé kun je de aanvullende dekking Pechhulp Buitenland afsluiten. Of je kiest voor een doorlopende reisverzekering met de dekking Pechhulp Motorrijtuigen.
Onze hulpdienst staat 24/7 voor je klaar om je zo snel mogelijk weer de weg op te helpen. Univé klanten beoordelen de Univé Pechhulp met een 9,1 (7.300 reviews).
Deel dit bericht