22 augustus 2024Vervoer
Veilig naar school: een zaak van ouder en kind
Nu de zomervakantie ten einde loopt begint de drukte rondom de scholen weer. Kinderen die voor het eerst naar school fietsen, ouders met haast in de auto, en kleintjes hand in hand aan de wandel. Een bekend beeld, maar ook eentje met risico’s.
Daarom is het belangrijk om, vooral aan het begin van het schooljaar, stil te staan bij de verkeersveiligheid rondom scholen. Puck Bakema, van Veilig Verkeer Nederland (VVN), helpt ouders op weg met vijf essentiële tips om hun kinderen veilig op school en weer thuis te krijgen.
Meer ongelukken na zomervakantie
“Na een lange zomervakantie zien we vaak een toename in het aantal verkeersongelukken,” vertelt Puck, “vooral onder kinderen in het voortgezet onderwijs. Ze moeten vaak nieuwe routes aanleren en moeten weer wennen aan de dagelijkse verkeersdrukte.” Daarom is het voor haar een cruciaal moment om mensen bewust te maken van de verkeersveiligheid rondom scholen. Ze werkt dan ook intensief samen met ouders, scholen en vooral de kinderen zelf. Dit geeft haar een bijzondere band met de doelgroep. "De oprechtheid en spontaniteit van kinderen inspireren mij elke dag."
Vijf tips voor een veilige schoolomgeving
In vijf korte video’s licht Puck haar belangrijkste tips toe voor ouders, kinderen en scholen om de verkeersveiligheid te bewaken:
1. Parkeer verder weg van de school
“Het verkeer rondom scholen kan in de ochtenduren chaotisch en gevaarlijk zijn,” vertelt ze. “Door iets verder weg te parkeren en het laatste stukje te lopen zorg je niet alleen voor een rustigere schoolomgeving, maar geniet je ook van extra quality time met je kind. Bovendien vermindert het de kans op ongelukken in de schoolomgeving.”
2. Laat je kinderen een fietshelm dragen
In Nederland zijn we niet altijd gewend aan het dragen van fietshelmen, maar ze kunnen ernstig letsel voorkomen bij een val. “Door jong te beginnen met het dragen van een helm, maak je het een gewoonte voor je kind,” licht Puck toe. Ook geeft ze een tip: “Laat hen zelf hun helm kiezen en versieren om het leuker te maken.”
3. Vermijd de dode hoek
De dode hoek blijft een groot gevaar voor fietsers en voetgangers. “Het is essentieel dat kinderen leren hoe ze deze kunnen vermijden,” benadrukt Puck. Daarom geeft ze twee belangrijke vuistregels mee: “Blijf altijd rechts en ruim achter grote voertuigen, en houd minstens drie meter afstand.”
4. Fiets MONO: zonder afleiding
“Net zoals MONO rijden in de auto belangrijk is, geldt dat ook op de fiets,” legt ze uit. “Leer je kind om de telefoon in de zak te houden en geen koptelefoon te dragen tijdens het fietsen. Zo blijven ze gefocust op het verkeer om hen heen.”
5. Doe de fietscheck
Als laatste is een goed onderhouden fiets cruciaal voor de veiligheid. “Controleer samen met je kind of alles in orde is, van de remmen tot de verlichting,” vertelt Puck. “Maak er een gewoonte van om regelmatig een fietscheck te doen, zodat je kind altijd veilig op pad gaat.”
Samen werken aan verkeersveiligheid
De kracht van veilig verkeer rondom scholen ligt volgens Puck in samenwerking. "Wat we vaak zien, is dat wanneer een school actief aandacht besteedt aan verkeersveiligheid, dit een positieve energie creëert die verder reikt dan alleen de schoolpoorten. Door de focus te leggen op wat er wél kan en door samen met ouders, kinderen en de buurt op te trekken, kunnen we veel bereiken.”
Met inzet van ouders
Een mooi voorbeeld hiervan is een school waar ouders ervoor hebben gezorgd dat kinderen buiten de schoolomgeving uitstappen. Daardoor kwam er geen gemotoriseerd verkeer meer in de directe omgeving. Het resultaat? Nieuwe fietsroutes, meer veiligheid en uiteindelijk een gedragsverandering. Het is zo vanzelfsprekend geworden dat er nauwelijks nog extra aandacht voor nodig is. Dit alles komt voort uit de kracht van samen werken aan een veiligere omgeving. “Samen sterk,” zegt Puck, "dan kunnen we echt een blijvende verandering teweegbrengen.”
Maak jouw buurt veilig!
Univé Buurtfonds werkt samen met Veilig Verkeer Nederland aan een veilige buurt en schoolomgeving. Wil jij jouw buurt of schoolomgeving verkeersveilig maken? Ga voor tips naar Acties voor een veilige buurt | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl) of Veilige schoolomgeving | Veilig Verkeer Nederland (vvn.nl).
Heb jij een goed idee om jouw buurt veiliger of plezieriger te maken? Doe de projectcheck en dien een aanvraag in bij het Univé Buurtfonds.
Deel dit bericht