23 juni 2016Wonen
Trouwen, samenwonen en de financiën
Uw geliefde is de ware. U wilt samen oud worden en besluit te gaan trouwen of samenwonen. Toch is het dan niet enkel liefde en romantiek wat de klok slaat. Wat staat u te wachten op financieel gebied?
De hypotheek
Stel, u heeft een eigen woning en iemand trekt bij u in zonder dat u met elkaar getrouwd bent. Uw partner heeft dan geen recht op de woning als u uit elkaar gaat, maar is ook niet medeverantwoordelijk voor de hypotheek zolang u samenwoont. Als u dat anders wilt regelen, moet u dat officieel vastleggen in een samenlevingscontract. Wil uw partner mede-eigenaar worden van de woning, dan moet de hypotheek omgezet worden. Dit brengt wel kosten met zich mee voor onder meer overdrachtsbelasting, notaris en hypotheekadvies.
Als u in gemeenschap van goederen trouwt, wordt uw partner automatisch mede-eigenaar van uw woning. De hypotheek kan gewoon op uw naam blijven staan en hoeft niet aangepast te worden. Maar uw partner is wel medeaansprakelijk voor de hypotheek. En heeft bij een scheiding recht op de helft van de woningwaarde.
Gaat u samen een nieuwe woning kopen? Dan kunt u ook samen een hypotheek afsluiten. Het maakt dan niet uit of u getrouwd bent of samenwoont.
Partnerpensioen bij overlijden
De kans is groot dat u pensioen opbouwt bij uw werkgever. Daar kan een regeling in opgenomen zijn voor partnerpensioen, ook wel nabestaandenpensioen. Uw vrouw of man krijgt dan een uitkering als u overlijdt. Niet ieder partnerpensioen is hetzelfde. Soms krijgen nabestaanden hoe dan ook partnerpensioen. Maar het kan ook zijn dat er alleen een uitkering is als u overlijdt voor de pensioendatum. Of als u nog in loondienst bent bij uw huidige werkgever.
Het partnerpensioen geldt automatisch voor uw partner als u gehuwd bent, maar niet als u samenwoont. In dat geval moet u actief uw partner aanmelden bij de pensioenuitvoerder(s) door een kopie van het notarieel samenlevingscontract aan te leveren waarin staat dat u in elkaars levensonderhoud voorziet.
Als u niet weet of u een partnerpensioen heeft en hoe deze in elkaar zit, vraag dan uw werkgever of pensioenuitvoerder om informatie. Vindt u de voorziening voor nabestaanden onvoldoende? Dan kunt u extra uitkeringen regelen, bijvoorbeeld met een overlijdensrisicoverzekering.
Pensioen na een scheiding
Na een scheiding hebben u en uw ex-partner beiden recht op een deel van elkaars ouderdomspensioen. Het gaat dan wel om het pensioen dat is opgebouwd in de periode dat u samen was. U heeft alleen recht op dat deel als uw ex-partner op de pensioendatum nog in leven is en zo lang hij of zij nog leeft.
Uw ex-partner heeft natuurlijk ook recht op een deel van úw pensioen. Dat heeft tot gevolg dat uw ouderdomspensioen lager uitvalt. Overlijdt uw ex, dan komt zijn of haar deel u weer toe en gaat uw pensioen omhoog. Scheidende paren kunnen hun pensioenrechten ook omzetten naar een eigen pensioen. Ze hebben dan niets meer met elkaars pensioen te maken.
Verzekeringen samenvoegen
U en uw partner hebben waarschijnlijk al voor het huwelijk of het samenwonen apart van elkaar bepaalde verzekeringen afgesloten. Maar als u samen een huis en bezittingen deelt, is het ook logisch om samen verzekerd te zijn. Vaak kunt u verzekeringen samenvoegen. Welke verzekeringen kunt u delen?
Samen een inboedelverzekering
Gaat u samenwonen en heeft u allebei een inboedelverzekering? Uw inboedel gebruikt u samen en u kiest daarom voor één inboedelverzekering. U kunt samen een nieuwe verzekering kiezen of de een bij laten schrijven op de polis van de ander. Bespreek wel opnieuw welke risico’s u verzekert en voor welk bedrag.
Samen een auto, één autoverzekering
Gebruikt u samen de auto? Dan mag u kiezen op wiens naam u de autoverzekering zet. Voor de dekking maakt dat niet uit, maar voor de premie en voor de opbouw van schadevrije jaren soms wel. Kwestie van uitzoeken met welke keuze u het beste uit bent.
Hebben u en uw partner beiden een auto? Bij Univé ontvangt u op een tweede autoverzekering dezelfde no-claimkorting als op de eerste verzekerde auto.
Beiden op de zorgverzekering
Heeft een van u een collectieve zorgverzekering? De partner kan dan op de polis meeverzekerd worden. Dat kan flink schelen in de premie.
Ook de reisverzekering, de aansprakelijkheidsverzekering en de rechtsbijstandverzekering kunt u samenvoegen. Andere verzekeringen waar u aan kunt denken nu u samen verder gaat zijn de uitvaartverzekering en de overlijdensrisicoverzekering.
Advies over verzekeringen
Wilt u bespreken welke verzekeringen u als samenwonend of getrouwd stel nodig heeft? Neem dan contact op met het Univé-kantoor bij u in de buurt. Uw adviseur helpt u graag verder.
Deel dit bericht